Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison

Biografie Thomas Alva Edison (1847 - 1931)

Inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX - XX (fonograful și kinetoscopul)

Numit și Thomas Edison.
S-a născut pe 11 feb 1847.
S-a stins din viaţa în data de 18 oct 1931, la vârsta de 84 ani.
Ţara de origine United States
Citate de Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (n. 11 februarie 1847, Milan, SUA – d. 18 octombrie 1931, West Orange, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca "Magicianul din Menlo Park", fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei - kinetoscopul.

În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie.

Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte și Știință îi acordă în anul 1895 "Premiul Rumford" pentru activitatea din domeniul electricității și în anul 1915 "Medalia Franklin" pentru contribuția sa pentru binele umanității.

Edison s-a născut în Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii și și-a petrecut copilăria în Michigan. A fost parțial surd din adolescență, ceea ce nu l-a împiedicat să devină operator de telegraf în anii 1860. Primele lui invenții au fost legate de telegraf. În adolescența sa, Edison a lucrat și în alte domenii, vânzând mâncare și bomboane călătorilor prin trenuri. Primul său brevet de invenție a fost obținut pentru mașina electromagnetică de înregistrat voturi în 28 octombrie 1868.

Date biografice:
- S-a născut la Milan , în Ohio , S.U.A. pe data de 11 februarie 1847.
- În data de 8 august 1876 a patentat şapirograful (receives a patent for his mimeograph) în S.U.A..
- În data de 6 decembrie 1877 a realizat prima înregistrare sonoră recitând "Mary had a Little Lamb" (creates the first recording of a human voice, reciting "Mary Had a Little Lamb") la West Orange , în New Jersey , S.U.A..
- În data de 21 noiembrie 1877 a anunţat că a inventat fonograful, o maşinărie care înregistra şi reda sunetele (announces his invention of the phonograph, a machine that can record and play sound) în S.U.A..
- În data de 19 februarie 1878 a patentat fonograful (patents the phonograph) în S.U.A..
- În data de 31 decembrie 1879 a făcut prima demonstraţie publică a modului de funcţionare a primei lămpi electrice (demonstrates incandescent lighting to the public for the first time) în S.U.A..
- În data de 21 octombrie 1879 a testat primul bec incandescent utilizabil, folosind un filament cu spirală din carbon (a durat 13 ore şi jumătate înainte de a se arde) (tests the first practical electric incandescent light bulb using a filament of carbonized thread (it lasted 13½ hours before burning out)) în S.U.A..
- În data de 13 februarie 1880 a observat efectul Edison (observes the Edison effect) în S.U.A..
- În data de 13 mai 1880 a efectuat primul test al liniei ferate electrice (performs the first test of his electric railway) la Menlo Park , în New Jersey , S.U.A..
- În data de 1 octombrie 1880 a deschis prima fabrică de lămpi de iluminat (opens first electric lamp factory) în S.U.A..
- În data de 25 ianuarie 1881 Thomas Edison a înfiinţat Oriental Telephone Company , în S.U.A. (împreună cu Alexander Graham Bell).
- În data de 30 septembrie 1882 a pus în funcţiune prima hidrocentrală pentru uz comercial (ulterior cunoscută sub numele "Appleton Edison Light Company") pe râul Fox (begins operation of first commercial hydroelectric power plant (later known as Appleton Edison Light Company) on the Fox River) la Appleton , în Wisconsin , S.U.A..
- În data de 19 ianuarie 1883 a construit primul sistem electric de iluminare cu cabluri suspendate (built the first electric lighting system employing overhead wires) la Roselle , în New Jersey , S.U.A..
- În data de 17 octombrie 1888 a patentat fonograful optic (files a patent for the Optical Phonograph) în S.U.A..
- În data de 6 octombrie 1889 a prezentat primul său film (shows his first motion picture) în S.U.A..
- În data de 1891 a construit primul proiector din istorie, cinematoscopul.
- În data de 24 august 1891 a patentat camera de filmat (patents the motion picture camera) în S.U.A..
- În data de 9 august 1892 a patentat telegraful care comunică în ambele sensuri (receives a patent for a two-way telegraph) în S.U.A..
- În data de 31 august 1897 şi-a patentat kinetoscopul, primul retroproiector (patents the Kinetoscope, the first movie projector) în S.U.A..
- A murit la West Orange , în New Jersey , S.U.A. pe data de 18 octombrie 1931.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison

Valoare unei idei consta in aceea ca trebuie valorificata.

Citat de Thomas Alva Edison despre idee, valoare
Thomas Alva Edison

Non-violenta conduce la cea mai inalta moralitate, care...

Citat de Thomas Alva Edison despre violență, moralitate
Thomas Alva Edison

Geniul este un procent inspiratie si 99 de procente...

Citat de Thomas Alva Edison despre geniu, inspirație
Thomas Alva Edison

Nu am eșuat. Tocmai am găsit 10.000 de căi care nu vor funcționa.

Citat de Thomas Alva Edison despre eșec