Vlad Georgescu

Biografie Vlad Georgescu (1937 - 1988)

Istoric literar roman

S-a născut pe 20 oct 1937.
S-a stins din viaţa în data de 13 nov 1988, la vârsta de 51 ani.
Ţara de origine România
Citate de Vlad Georgescu

S-a nascut la Bucuresti, pe 20 octombrie 1937. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. A predat istorie la University of California, Los Angeles intre anii 1967 - 1968, University Columbia, New York, 1973, University of Maryland si Rutgers University. S-a stabilit in occident in 1979, dupa ce in 1977 a fost tinut in arest timp de doua luni, sub acuzatia de tradare, in urma publicarii unui text critic la adresa regimului comunist, al carui infocat opazant era. Din acel moment devine colaborator si apoi angajat al postului de radio Europa Libera. In anii comunisti 1983 - 1988 a fost directorul sectiei romane a postului de radio Europa Libera.

In anul 1987, a fost publicata in Statele Unite cartea lui Ion Mihai Pacepa, Orizonturi rosii, Red horizons, carte care facea dezvaluiri socante despre sistemul comunist din Romania, in special despre regimul Ceausescu. Vlad Georgescu s-a decis sa vorbeasca despre aceasta carte si sa difuzeze in serial fragmente din Orizonturi rosii in cadrul emisiunii sale de la postul de radio Europa Libera. Prin gestul sau Georgescu si-a asumat un risc mare, fiind avertizat sa puna capat initiativei sale de a comenta cartea lui Pacepa, in caz contrar isi pune in pericol viata.

In pofida avertismentului, Georgescu a decis sa vorbeasca despre carte, iar un an mai tarziu, in noiembrie 1988 a murit, cauza mortii fiind o tumora la cap.
Se presupune ca a fost asasinat prin iradiere. Atat el cat si alti trei directori ai sectiei romane a postului de Europa Libera murisera de cancer in conditii misterioase, despre toti spunandu-se ca au murit din cauza iradierii.


Opera:

Politica si istorie: cazul comunistilor romani 1944 - 1977
Istoria romanilor de la origini pina in zilele noastre
Istoria ideilor politice romanesti
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Vlad Georgescu

Este o carte ingrozitoare, fiindca descrie o lume...

Citat de Vlad Georgescu despre cărți, memorie, morală, adevăr, lume