Actul creativ este eliberat de orice condiţionare legată...

Citat de Sergiu Celibidache despre creativitate, muzică, spontaneitate, origine, cugetare, valoare, spirit, viitor, trecut

Actul creativ este eliberat de orice condiţionare legată de trecut sau viitor – iar acesta poate fi cazul atât în procesul de gândire, cât şi în cel muzical. Doar raportarea sa la sine, spontană, deschisă, garantează funcţionarea sa nemărginită. Valoarea actuală a unei contrarietăţi poate fi recunoscută doar de către un spirit spontan activ, care nu se lasă limitat prin asocieri. Contrarietatea este sursa de energie însufleţită, care este responsabilă pentru originea, menţinerea şi limitarea duratei. Însă nu fiecare contrarietate generează energie şi facilitează durată. Numai contrastele care se întregesc complementar sau, altfel spus, acelea care au, la activarea sau la diminuarea expansiunii, unul sau mai mulţi parametri comuni se echilibrează în reducere.

Sergiu Celibidache
Citat de Sergiu Celibidache despre creativitate, muzică, spontaneitate, origine, cugetare, valoare, spirit, viitor, trecut.

Despre fenomenologia muzicală

Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache 1912-1996, interpret al muzicii post-romantice

S-a născut pe: 28 jun 1912.
S-a stins din viaţa în data de 14 aug 1996, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=