Autoanaliza mea este de fapt lucrul cel mai important de...

Citat de Sigmund Freud despre valoare, religie, eroism, evenimente, sinceritate, familie, copilărie, rațiune, prezent, idee

Autoanaliza mea este de fapt lucrul cel mai important de care dispun în prezent şi ea promite să capete pentru mine cea mai înaltă valoare, dacă e dusă la bun sfârşit... Nu e deloc un lucru uşor. Sinceritatea absolută cu tine însuţi e un bun exerciţiu. O singură idee cu valoare generală mi-a venit în minte. Am descoperit, chiar şi în cazul meu, (fenomenul) îndrăgostirii de propria mea mamă şi al geloziei faţă de propriul meu tată, iar acum îl consider un eveniment universal petrecut în prima copilărie, chiar dacă nu atât de devreme la copiii deveniţi isterici. - Asemănător inventării obârşiilor (legendele de familie) în paranoia - eroi, întemeietori de religii. Dacă-i aşa, putem înţelege puterea pe care o are asupra noastră Oedipus Rex, în pofida tuturor obiecţiilor pe care raţiunea le ridică împotriva presupoziţiilor destinului; şi putem înţelege de ce drama destinului era sortită să eşueze atât de lamentabil.

Sigmund Freud
Citat de Sigmund Freud despre valoare, religie, eroism, evenimente, sinceritate, familie, copilărie, rațiune, prezent, idee.

Scrisoare către Fliess

Sigmund Freud

Sigmund Freud 1856 - 1939, psiholog austriac

S-a născut pe: 06 may 1856.
S-a stins din viaţa în data de 23 sep 1939, la vârsta de 83 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=