Citate de Nichifor Crainic, pagina 2
32 citate de Nichifor Crainic
Sunt candelă aprinsă sub bolţile divine, în haos spânzur, dar atârn de Tine.
Citat de Nichifor Crainic despre haos
Nostalgia paradisului e sentimentul că suntem din această lume şi totuşi nu-i aparţinem; că lumea din spiritul nostru nu e identică cu lumea care ne înconjoară; că suntem în mijlocul ei ca nişte rămaşi pe dinafară dintr-o ordine înaltă de...
Citat de Nichifor Crainic despre melancolie, exil, existență, lume, ordine, sentimente, spirit, sfârșit, ființă
Harul nu e ceva ca un polen auriu care ar ninge din stele peste noi, ci o putere dinamică ce mistuie răul ca un foc curăţitor.
Citat de Nichifor Crainic despre stele, foc, rău, putere
Trista poveste a lui Adam se repetă cu fiecare din noi, fiindcă toţi purtăm nostalgia personală a unui rai, pe caer l-am pierdut. Copilăria ne apare astfel ca o tainică supravieţuire a paradisului terestru în fiinţa omenească şi totodată ca o...
Citat de Nichifor Crainic despre melancolie, supraviețuire, posibilitate, povești, copilărie, rai, ființă
Deci, nostalgia paradisului e impulsul fundamental al plăsmuirilor omeneşti, mai precis al civilizaţiei şi culturii.
Citat de Nichifor Crainic despre melancolie
Asemenea femeii ce vrea s-atragă ochii Din oră-n oră, mare, schimbi rochii după rochii, Şi-asemenea femeii setoase de plăceri Ai trupul pretutindeni, dar capul nicăeri!
Citat de Nichifor Crainic despre plăcere, ochi
Ceea ce deosebeşte ştiinţa teologică de ştiinţa umană e tocmai caracterul nemodificabil al Revelaţiei, care e obiectul ei.
Citat de Nichifor Crainic despre știință, obiecte, caracter
Intelectualitatea presupune cât de cât o viaţă proprie a intelectualului hrănit cu idei, modelat de probleme, amplificat de un continuu contact cu cartea, instrumentul prin excelenţă al unei vieţi intelectuale.
Citat de Nichifor Crainic despre viață, probleme, cărți
E frumos să mori pentru o idee, dar e greu să trăieşti pentru ea. Eroismul adevărat, deşi despodobit de destinul tragic, e acesta din urmă.
Citat de Nichifor Crainic despre tragedie, moarte, idee, destin, frumusețe, adevăr
Cultura ca totalitate a creaţiilor geniului omenesc nu are sens în sine, ci se integrează ca parte în concepţia religioasă. Ea iradiază din credinţă ca văpaia cu focul aprins.
Citat de Nichifor Crainic despre foc, cugetare, cultură, sens, credință