Calma, obiectiva, solara, lirica erotica a lui Cosbuc...

Citat de George Coșbuc despre poezie, iubire, tradiție, căutare, eroism, glumă, schimbare, copilărie, sentimente, jocuri

Calma, obiectiva, solara, lirica erotica a lui Cosbuc vine din aceeasi lume de sentimente puternice, traite cu intensitate, a satului. Poetul o cunoaste bine: personajele i-au fost familiare inca din copilarie. Dragostea este deci atributul nedespartit al tineretii, de aceea harjoana, joaca ei, da poeziei lui Cosbuc cea mai bogata substanta. Miscarile sufletului nu sunt prea multe, oamenii satului sunt adanci si simpli, gesturile lor traditional previzibile, anecdotica nu prea variata. Dupa trezirea unui anumit presentiment adolescentin al iubirii- La oglinda, incepe cautarea. Fata il cauta pe flacau, flacaul alearga dupa fata: Rea de plata, Suptirica din vecini, La parau, Scara si totul se petrece intr-un adevar, intr-o luminozitate rara. O unda de senzualitate curata, invaluita in decenta si gluma, respira toata poezia de dragoste, al carei eroi sunt frumosi si senini si simpli ca niste fapturi ale antichitatii clasice, ca niste pastori din opera lui Longos. Jocul dragostei este un fel de rit natural, indeplinit cu o sagalnica participare si rezerva de catre fete si flacai. Si Cosbuc construieste in poezia lui fragmente ca de frize alexandrine, cu incantatoare basoreliefuri de viata taraneasca. Si nimic nu e fortat, si nimic nu e schimbat. Selectia a operat bine, eficient, episoadele bucuriei in dragoste sunt rotunjite si pline.

Despre poezia lui George Cosbuc

George Coșbuc
Citat de George Coșbuc despre poezie, iubire, tradiție, căutare, eroism, glumă, schimbare, copilărie, sentimente, jocuri.
George Coșbuc

George Coșbuc 1866 - 1918, poet roman

S-a născut pe: 20 sep 1866.
S-a stins din viaţa în data de 09 may 1918, la vârsta de 51 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=