Caracterul schimbător al trecutului este principala teză...

Citat de George Orwell despre trecut, memorie, posibilitate, scop, evenimente, caracter, imposibil, minte, măsură, adevăr

Caracterul schimbător al trecutului este principala teză a SOCENG-ului (socialismul englez). Evenimentele care au avut loc nu există în mod obiectiv, ci supravieţuiesc doar în documentele scrise şi în memoria oamenilor. Trecutul este acel lucru despre care documentele şi memoria nu se contrazic reciproc. Or, din moment ce Partidul deţine controlul exclusiv asupra tuturor documentelor şi controlează în egală măsură şi mintea tuturor membrilor săi, rezultă că trecutul arată exact aşa cum hotărăşte Partidul. Mai rezultă şi că, deşi trecutul este modificabil, el nu a fost niciodată modificat, în nici o situaţie anume, şi că este imposibil să fi existat vreodată vreun trecut diferit. Lucrul rămâne valabil şi atunci când acelaşi eveniment trebuie modificat de mai multe ori în cursul aceluiaşi an, până la pierderea oricărei posibilităţi de a-l mai reconstitui. Partidul se află, în orice moment, în posesia absolutului adevăr şi este de la sine înţeles că absolutul nu poate să fi arătat vreodată altfel decât arată astăzi.

George Orwell
Citat de George Orwell despre trecut, memorie, posibilitate, scop, evenimente, caracter, imposibil, minte, măsură, adevăr.

1984

George Orwell

George Orwell 1903 - 1950, jurnalist si autor englez

S-a născut pe: 25 jun 1903.
S-a stins din viaţa în data de 21 jan 1950, la vârsta de 46 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=