Cei pe care-i văd schimbându-şi atitudinea faţă de Lenin,...

Citat de Milan Kundera despre schimbare, individualitate, invenție, idee, adevăr, atitudine, nebunie, esențial, spirit, față

Cei pe care-i văd schimbându-şi atitudinea faţă de Lenin, de Europa etc. îşi dezvăluie lipsa de individualitate. Schimbarea în cauză nu este nici creaţia, nici invenţia lor, nici capriciu, nici surpriză, nici reflecţie, nici nebunie; nu e decât o prozaică potrivire cu spiritul schimbător al Istoriei. De aceea nici nu-şi dau seama de ea; în cele din urmă, rămân mereu aceiaşi: mereu de partea adevărului, gândind mereu ceea ce trebuie să gândeşti în mediul lor; se schimbă nu ca să se apropie de vreo esenţă a eului lor, ci pentru a se confunda cu ceilalţi; schimbarea le permite să rămână neschimbaţi. Pot să spun acelaşi lucru şi altfel: îşi schimbă ideile în funcţie de tribunalul invizibil aflat şi el în curs de a-şi schimba ideile; schimbarea lor nu este deci decât un pariu cu ceea ce tribunalul va proclama mâine drept adevăr.

Milan Kundera
Citat de Milan Kundera despre schimbare, individualitate, invenție, idee, adevăr, atitudine, nebunie, esențial, spirit, față.

Testamente trădate

Milan Kundera

Milan Kundera 1928, scriitor francez

Perioada de viaţă: 1928
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=