Extinzând concepţia asupra deformării numelui, găsim că...

Citat de Sigmund Freud despre vulgaritate, beție, prosperitate, comedie, atitudine, absurd, consecințe, exemplu, jocuri, îndoială

Extinzând concepţia asupra deformării numelui, găsim că explicaţii analoge sunt valabile pentru unele cazuri de lapsus cu efect comic sau absurd: Vă invit să râgâiţi (aufstossen) pentru prosperitatea şefului nostru (în loc de: să beţi – anstossen). Aici o atmosferă solemnă este tulburată, contrar oricărei aşteptări, de irupţia unui cuvânt care trezeşte o reprezentare dezagreabilă; amintindu-ne de unele cuvinte şi discursuri injurioase, suntem autorizaţi să admitem că în cazul de faţă o anumită tendinţă caută să se manifeste, în contradicţie flagrantă cu atitudinea aparent respectuoasă a vorbitorului. În fond, este ca şi cum acesta ar fi vrut să spună: nu credeţi în ceea ce spun, nu vorbesc serios, îmi bat joc de moşulică etc. Fără îndoială la fel se petrec lucrurile în cazul lapsusurilor în care cuvinte anodine se văd transformate în cuvinte inoportune şi obscene, cum ar fi, de exemplu, apopo pentru apropo (Meringer şi Meyer).

Sigmund Freud
Citat de Sigmund Freud despre vulgaritate, beție, prosperitate, comedie, atitudine, absurd, consecințe, exemplu, jocuri, îndoială.

Introducere în psihanaliză

Sigmund Freud

Sigmund Freud 1856 - 1939, psiholog austriac

S-a născut pe: 06 may 1856.
S-a stins din viaţa în data de 23 sep 1939, la vârsta de 83 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=