În realitatea umană, orice existenţă care se cheltuieşte...

Citat de Karl Marx despre existență, muncitori, obiecte, imperfecțiuni umane, activitate, fizică, scop, animale, realitate, libertate

În realitatea umană, orice existenţă care se cheltuieşte pentru procurarea celor trebuincioase existenţei este deci o existenţă neadevărată şi lipsită de libertate. Obiectele muncii nu sunt exteriorizări şi confirmări ale realităţii umane a muncitorului, ci lucruri străine, care aparţin altuia mărfuri. Datorită acestor realităţi, în munca înstrăinată existenţa omului nu este un mijloc pentru autorealizarea lui, ci invers, sinele omului devine un mijloc al simplei lui existenţe: pura existenţă fizică a muncitorului este scopul în slujba căruia este pusă întreaga sa activitate vitală. Ajungem astfel la rezultatul că omul (muncitorul)se mai simte acţionând liber doar în funcţiile sale animalice mâncatul, băutul şi procrearea sau cel mult şi în folosirea locuinţei, a podoabelor, etc. , pe când în funcţiile sale umane el se simte animal. Ceea ce este animalic devine uman, iar ceea ce e uman devine animalic.

Karl Marx
Citat de Karl Marx despre existență, muncitori, obiecte, imperfecțiuni umane, activitate, fizică, scop, animale, realitate, libertate.
Karl Marx

Karl Marx 1818 - 1883, economist politic si filozof german

S-a născut pe: 05 may 1818.
S-a stins din viaţa în data de 14 mar 1883, la vârsta de 64 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=