Multe popoare au făcut haz de propria lor condiţie:...

Citat de Emil Cioran despre națiune, conflict, luciditate, ironie, dispreț, statistică, schimbare, cunoaștere, siguranță, față

Multe popoare au făcut haz de propria lor condiţie: auto-ironia nu lipseşte la niciun popor chinuit şi oprimat. Este cu toate acestea rar ca auto-cunoaşterea să meargă mână în mână cu auto-dispreţul, aşa cum se întâmplă excesiv de des cu românii. Am fi prea nedrepţi cu urgisirea noastră de am vedea în acest fenomen numai deficienţă, când el constituie o notă originală de o ciudată semnificaţie. Nu este popor care să-şi priceapă mai bine insuficienţele şi care să simtă o mai rară voluptate de a şi le mărturisi la fiecare ocazie. Este o auto-denigrare colectivă, un scuipat în sân general, o amarnică luciditate a soartei noastre, care se nasc la unii automat şi fără conflicte, pentru ca la alţii - la cei puţini - să devină sfâşieri. A fi român, să nu fie oare o evidenţă plăcută? Este sigur că poporul românesc are o distanţă de el însuşi, care indică o particularitate unică.

Emil Cioran
Citat de Emil Cioran despre națiune, conflict, luciditate, ironie, dispreț, statistică, schimbare, cunoaștere, siguranță, față.

Schimbarea la faţă a României

Emil Cioran

Emil Cioran 1911 - 1995, eseist si filozof roman

S-a născut pe: 08 apr 1911.
S-a stins din viaţa în data de 20 jun 1995, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=