O singură fiinţă a atins un nivel de viaţă a cărei...

Citat de Salvador Dali despre muzică, arhitectură, mediocritate, grație, soție, sentimente, artiști, perfecţiune, ființă, suflet

O singură fiinţă a atins un nivel de viaţă a cărei imagine este comparabilă cu seninele perfecţiuni ale Renaşterii. Aceasta este Gala soţia mea, pe care am avut fericirea miraculoasă s-o aleg. Stările sale trecătoare, expresiile sale formează o altă a Noua Simfonie şi reflectă contururile arhitectonice ale unui suflet perfect cristalizat chiar la nivelul carnalului, aproape de spuma marină a ierarhiilor propriei vieţi. Clasificate şi clarificate de către cele mai delicate sentimente, aceste atitudini şi expresii se materializează şi se ordonează într-o impecabilă arhitectură de carne şi oase. De aceea pot să spun despre Gala că are aceeaşi graţie cu a lui Tempietto de Bramante, aproape de biserica San Pietro în Montorio la Roma. Şi după cum a procedat Stendhal la Vatican pot şi eu să măsor coloanele zvelte ale măreţiei sale, coloanele tandre şi obstinate ale copilăriei sale şi scările divine ale surâsului său. Privind-o pe furiş, fără să ştie, ceasuri întregi, aplecat în faţa şevaletului meu, îmi repet că ea este la fel de bine pictată ca un Vermeer sau Rafael, în timp ce oamenii ce ne înconjoară sunt atât de puţin delicaţi, sunt atât de mediocru pictaţi, încât seamănă mai degrabă cu acele sordide schiţe caricaturale, încropite în grabă de către un artist hămesit pe terasa unei cafenele.

Salvador Dali
Citat de Salvador Dali despre muzică, arhitectură, mediocritate, grație, soție, sentimente, artiști, perfecţiune, ființă, suflet.

Almanah "Convorbiri literare"

Salvador Dali

Salvador Dali 1904 - 1989, pictor suprarealist spaniol

Numit(ă) și: Salvador Dalí.
S-a născut pe: 11 may 1904.
S-a stins din viaţa în data de 23 jan 1989, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=