Omul sensibil la artă se află faţă de realitatea visului...

Citat de Friedrich Wilhelm Nietzsche despre obstacole, așteptare, realitate, sensibilitate, neprevăzut, viață, întuneric, comedie, naștere, interes

Omul sensibil la artă se află faţă de realitatea visului în acelaşi raport în care se află filosoful faţă de realitatea vieţii; el se complace în a privi totul cu un interes acut, căci îşi tălmăceşte viaţa tocmai prin aceste imagini; astfel îşi face ucenicia vieţii. Atotînţelegerea lui nu prinde numai imagini plăcute şi surâzătoare; tot ce este grav, tulbure, trist, întunecat, piedicile neaşteptate, capriciile hazardului, aşteptările anxioase, pe scurt toată comedia divină a vieţii cu infernul ei îi trece prin faţa ochilor, nu numai ca un joc de umbre – căci şi el participă cu toată firea şi durerea sa la aceste scene – dar păstrând totuşi acea impresie fugară că totul e aparenţă; poate că mulţi îşi amintesc, ca şi mine, cum au reuşit să se îmbărbăteze, în spaimele şi primejdiile visului, spunându-şi: Este un vis! Să visăm înainte!.

Friedrich Wilhelm Nietzsche
Citat de Friedrich Wilhelm Nietzsche despre obstacole, așteptare, realitate, sensibilitate, neprevăzut, viață, întuneric, comedie, naștere, interes.

Naşterea tragediei din spiritul muzicii

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche 1844 - 1900, filozof existentialist german

Numit(ă) și: Friedrich Nietzsche.
S-a născut pe: 15 oct 1844.
S-a stins din viaţa în data de 25 aug 1900, la vârsta de 55 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=