Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din...

Citat de Johann Wolfgang von Goethe despre răutate, îndoială, sensibilitate, ideal, originalitate, teatru, atenție, căutare, critică, critică literară

Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din el, nu-şi poate închipui cu adevărat ce e scena. E de necrezut: oamenii aceştia nu se cunosc deloc pe ei înşişi, îşi fac meseria fără să reflecteze asupra ei, însă au pretenţii nemăsurate. Nu numai că fiecare vrea să fie cel dintâi, dar vrea să fie şi unicul; fiecare i-ar înlătura bucuros pe toţi ceilalţi şi nu-şi dă seama că nu ajunge la ceva decât împreună cu ceilalţi; fiecare se crede grozav de original, dar când îl scoţi din rutină, e incapabil să se descurce; în acelaşi timp e într-o agitaţie perpetuă în căutarea noutăţii. Şi cu câtă îndârjire se sapă unul pe altul! Numai din cel mai meschin amor propriu şi din mărunte interese personale se leagă între ei. Despre un sprijin reciproc nici nu poate fi vorba; o veşnică neîncredere este întreţinută prin răutăţi săvârşite pe ascuns şi prin bârfeli; pentru ei, cine nu e desfrânat e prost. Fiecare are pretenţia să i se dea o atenţie fără margini şi e sensibil la cea mai neînsemnată critică. Fiecare ştie toate mai bine decât oricare altul. Dar atunci, te întrebi, de ce le fac pe toate pe dos? Mereu lipsiţi de mijloace şi mereu fără încredere, parcă de nimic nu se tem mai mult decât de ce e raţional şi de bun-gust şi la nimic nu ţin mai mult, decât la dreptul suveran al bunului plac.

Johann Wolfgang von GoetheGoethe
Citat de Johann Wolfgang von Goethe despre răutate, îndoială, sensibilitate, ideal, originalitate, teatru, atenție, căutare, critică, critică literară.

Idealul plenitudinii umane

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe 1749 - 1832, poet german, ilustru gânditor și om de știință

Cunoscut(ă) și ca: Goethe.
S-a născut pe: 28 aug 1749.
S-a stins din viaţa în data de 22 mar 1832, la vârsta de 82 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=