Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind,...

Citat de Constantin Noica despre tinerețe, tiranie, esențial, filozofie, sfat, întrebare, oameni, școală, vinovăție, spirit

Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti liniştit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toţi dau lecţii. Totul trebuie învăţat pe din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi... Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături. Filozofia ca donjuanism. Pe lângă ea, oamenii de specialitate fac simple căsnicii burgheze. Esenţialul e să cucereşti. Nu să accepţi. Nu să ştii.

Constantin Noica
Citat de Constantin Noica despre tinerețe, tiranie, esențial, filozofie, sfat, întrebare, oameni, școală, vinovăție, spirit.

Jurnal filozofic

Constantin Noica

Constantin Noica 1909 - 1987, eseist si filozof roman

S-a născut pe: 12 jul 1909.
S-a stins din viaţa în data de 04 dec 1987, la vârsta de 78 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=