Evenimentele zilei 23 martie

Evenimente ale zilei 23 martie

752:

Ștefan al II-lea devine papă. A murit trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

1801:

Țarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, și în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

1821:

Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurămîntul reciproc de credință).

În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcatuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei. Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.
1821:

Războiul de Independență al Greciei: Bătălia și căderea orașului Kalamata.

1847:

Un incendiu uriaș distruge 20% din orașul București.

1898:

Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C.

Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.
1917:

Proclamația regelui Ferdinand I, prin care se promite pământ și vot universal.

1919:

Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento" (partidul fascist italian).

1921:

Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.

1933:

Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.

1939:

Semnarea Acordului economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii hitleriste.

1942:

Al Doilea Război Mondial: În Oceanul Indian, forțele japoneze capturează Insulele Andaman.

1945:

Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.

1956:

Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua națională.

1968:

Alexander Dubček a dat asigurări că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček, la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.
1983:

Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiațiva de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.

1998:

Pelicula „Titanic" a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

1999:

Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei.

Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.
2001:

Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.

2001:

Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.


Celebrări 23 martie

Roger Martin du Gard1881:

A fost născut Roger Martin du Gard.

Erich Fromm1900:

A fost născut Erich Fromm.

Akira Kurosawa1910:

A fost născut Akira Kurosawa.

1943:

A fost născut Valentin Ciuca.

1952:

A fost născut Iosif Gaisanuc.

1985:

A fost născut Dina Hrenciuc.


Comemorări 23 martie

Franklin P. Adams1960:

A murit Franklin P. Adams.

Stendhal1842:

A murit Stendhal.

Elizabeth Taylor2011:

A murit Elizabeth Taylor.