Evenimentele zilei 22 septembrie

Evenimente ale zilei 22 septembrie

1326:

Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.

1499:

A luat sfârșit Războiul Suab, prin semnarea tratatului de la Basel, tratat care se dădea o foarte largă autonomie confederației de cantoane ce avea să stea la baza Elveției moderne.

1761:

George al III-lea și Charlotte de Mecklenburg-Strelitz sunt încoronați ca rege și regină a Regatului Marii Britanii.

1792:

Convenția stabilește Republica Franceză.

1857:

O furtună puternică trimite pe fundul Golfului Finic din Marea Baltică nava rusească militară cu pânze "Lefort", cu 826 de oameni la bord. A fost descoperită la 4 mai 2013 între insulele Gogland și Bolshoy Tyuters.

1862:

Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

1869:

La München, a avut loc premiera mondială a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor de Richard Wagner.

1888:

Apare primul număr din National Geographic Magazine.

1903:

În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.

1904:

Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei.

Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
1914:

Primul Război Mondial: submarinul german U9 sub comanda lui Otto Weddigen scufundă trei cruiserate blindate britanice, HMS Aboukir, HMS Hogue și HMS Cressy.

1927:

Jack Dempsey, unul dintre boxerii de legendă ai anilor 20, pierde meciul jucat în compania lui Gene Tunney.

1931:

La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri, Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul "Meritul cultural pentru artă plastică".

1955:

Intră în tipografie primul volum al romanului "Moromeții", de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 exemplare.

1958:

A avut loc premiera bucureșteană a operei "Oedip", de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936).

1968:

Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat.

Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.
1975:

La San Francisco, a avut loc a doua încercare de asasinare a președintelui Gerald Ford.

1976:

Adeziunea Portugaliei la Consiliul Europei.

1980:

Irakul invadează Iranul, începând Războiul din Golf.

1981:

Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).


Celebrări 22 septembrie

1940:

A fost născut Elena Siupiur.

Augustin Buzura1938:

A fost născut Augustin Buzura.

1930:

A fost născut Eugenia Tudor-Anton.

Michael Faraday1791:

A fost născut Michael Faraday.


Comemorări 22 septembrie

Mary Roberts Rinehart1958:

A murit Mary Roberts Rinehart.