Basm Broasca testoasa cea fermecata: A fost odata ca...

Basm

Broasca testoasa cea fermecata:

A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit.

A fost odata un imparat, si el avea trei feciori. Cand le-a venit si lor vremea de insuratoare, le-a zis imparatul:

- Dragii mei copii, v-ati facut mari; mergeti de va cautati ursitele, ca sa intrati si voi in randul oamenilor.

- Vorbele tale, tata, sunt pentru noi ca o icoana la care ne inchinam, raspunsera copiii si, dupa ce ii sarutara mana, se gatira, care mai de care, sa plece mai curand.

Fiul cel mare se imbraca cu hainele ce le avea el mai bune, lua oaste cu dansul si banet de ajuns.

Mergand spre rasarit, ajunse la curtea unui imparat care avea o fata, singura la parinti. O peti de la tatal ei, imparatul, si invoiala se si facu.

Asemenea si cel mijlociu, dupa ce se dichisi si el cum stiu mai bine, pleca si el inspre apus. Ajunse si el la curtea unui alt imparat, carele asemenea avea o fata. Facura vorba, si iute, iute, se logodi si el cu dansa.

Pe fiul cel mai mic, insa, nu-l tragea inima a pleca in petit. Dara n-avu ce-si face capului, caci tata-sau il trimitea intruna sa caute a se capatui si el. Lua si dansul niste haine, numai sa nu zica nescine ca nu s-a gatit, si de cheltuiala ce pe apa nu curge, si pleca si el, stii, cam in dorul lelii.

Dara unde sa se duca? Nici el, iaca, nu stia. Misca si el picioarele a lene, unul dupa altul inaintea lui, numai sa zica ca umbla, apuca pe o carare ce intalni in cale, si merse pe ea, fara sa-si dea seama unde se duce. Cand, ce sa vezi d-ta? Poteca pe care apucase, il scoase drept la un elesteu mare. În cale vazu o nuia lunga de alun pe care o lua, asa de florile marului, fara sa stie ce are sa faca cu dansa.

Ajungand pe marginea elesteului, se aseza si el acolo jos, si, privind cu nedomirire, ia asa numai ca sa zica si el ca face ceva, balacea cu nuiaua prin apa, si facea haz cum sare stropii de apa, cand o lovea. Apoi incepu a cugeta. El vedea ca fiecare strop de apa, cand pica inapoi la matca, se face cate un armean (cerc) impregiurul lui, si de ce merge se mareste, pana ce intra iarasi in sanul matcei de unde a iesit, fara mai pe urma sa se cunoasca nici locul unde a picat stropul, nici intinderea armeanului din giurul lui, ci totul ramanea ca mai-nainte, adica fata apei lucie ca o oglinda.

El era dus cu gandurile. Se uita si nu mai vedea, tot da cu nuiaua in apa, si nu stia ce facea. Nu mai simtea daca este, ori nu mai este. Cand, iata ca o broasca testoasa iesise pe luciul apei, si se uita gales la dansul. Unde lovea el cu nuiaua, si unde se deschidea talazurile care inconjura varful nuielei, acolo, tast! si dansa, si ochii de la dansul nu si-i mai lua.

Se uita la dansul parca sa-l soarba cu privirea. Dara el nu vedea, nu auzea. Atata era de dus cu mintile.

În cele din urma, cum, cum, baga de seama ca o broasca testoasa se tine dupa varful nuielei lui. Se uita si el la dansa, si parca ii zicea inima ceva, dara nu pricepu nimic.

Cand se trezi bin

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre dans, uitare, apă, haine, față, copii, lene, inimă, părinți, dor, flori, nimic, ochi, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Departe, departe... .......... sub castanii din via parasita. Mai multi copilasi, in camasi albe, ma inconjurasera. Stam pe pamantul cald, cu mainile sub cap, privind adancul cerului albastru,...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Cotosman nazdravanu: A fost odata ca niciodata etc. A fost odata o pereche de oameni. Ei n-aveau copii. Într-o zi, fiind cu voie buna, zise barbatul catre femeie: - Soro, de la mila lui...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Voinicul cel cu cartea in mana nascut: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata o baba si un unchias. Ei pana la vreme de batranete nu avura nici un...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Rodul tainic: A fost odata un imparat, si-n curtea acelui imparat se afla un pom atat de inalt, incat nimeni nu era in stare sa-i vada varful. Pomul acesta inflorea si dadea rod in fiecare an,...

(0) (1) (1)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 23 mai:
Garabet Ibraileanu A fost născut Garabet Ibraileanu.
Alphonse Esquiros A fost născut Alphonse Esquiros.
Margaret Fuller A fost născut Margaret Fuller.
Valeriu Armeanu A fost născut Valeriu Armeanu.
A fost născut Cornel Brahas.
A fost născut Radu Felix.
A fost născut Octavian Georgescu.
Comemorări, 23 mai:
Henrik Ibsen A murit Henrik Ibsen.