Mitul Babei Dochia - Babele Mitul Babei Dochia este unul...

Mitul Babei Dochia - Babele

Mitul Babei Dochia este unul dintre cele mai vechi si importante mituri romanesti, acest mit fiind gasit in mai multe variante.

Una din variante denumita-Traian si Dochia,povesteste ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a indragostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmarita fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlau, impreuna cu oile sale. Ea este ajutata sa se ascunda de urmaritor, de Maica Domnului, care o transforma impreuna cu turma sa in stanci.

O alta varianta a mitului povesteste ca Dochia avea un fiu pe nume Dragobete, care s-a casatorit impotriva vointei mamei sale cu o fata frumoasa.

Ca o soacra rautacioasa, Baba Dochia i-a dat norei sale, intr-o zi rece de iarna, un ghem de lana neagra spunandu-i sa se duca la rau cu el si sa-l spele si nu se intoarca pana cand nu face lana alba.

Saraca fata a spalat lana pana cand mainile i-au sangerat, dar lana tot neagra a ramas. Miscat de suferinta fetei, Isus i s-a aratat acesteia si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Mare a fost mirarea fetei cand a vazut ca lana spalata cu apa in care a pus floarea s-a albit.

Fericita ca a reusit sa treaca cu bine peste aceasta incercare grea, la care o supusese soacra-sa, Baba Dochia, fata s-a intors acasa.
Acasa fata nu a fost primita bine, din potriva, soacra auzind povestea a acuzat-o pe fata ca are un iubit, pe Martisor. Asa-i spusese fata barbatului care a ajutat-o, nerecunoscandu-l pe Isus.

Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit impreuna cu turma sa spre munte, convinsa ca primavara venise deja, doar vazuse floarea rosie, semn ca zapada s-a dezghetat si ca primavara a venit. Urcand muntele, Baba Dochia s-a incalzit si-a tot scos rand pe rand cele 12 cojoace pe care le purta, pana a ramas fara nici unul. Dar vremea capricioasa s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Incepuse sa ninga si sa inghete totul in jur.

Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Rocile se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau si sunt o marturie vie a acestui mit romanesc.

Traditia romanesca spune ca primele noua zile ale lunii martie sunt considerate-babesi ca fiecare dintre noi in aceasta perioada trebuie sa isi aleaga o baba, o zi si in functie de cum va fi ziua aleasa frumoasa sau urata, cu noroc sau cu ghinion , asa va fi tot anul .

Tradiții și superstiții

, Tradiții și superstiții româneşti, Tradiții și superstiții românia
Tradiții și superstiții româneşti despre mit, primăvară, față, urâțenie, ghinion, căsătorie, povești, fericire, acasă, iubire, suferința, tradiție, zi, bărbat, sărăcie, început, vechi, nume, noroc, bine, pietre, frumusețe, rău, zi de naștere, apă.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Tradiții și superstiții similare

Craciun si sfintenie-n Maramures: Luminata si plina de incarcatura duhovniceasca sarbatoarea Nasterii Domnului aduce in fiecare an sfinta bucurie a reintilnirii cu Pruncul Iisus Izbavitorul si...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

24 iunie Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica este o veche sarbatoare romaneasca. Sarbatoarea de Sanziene tinuta pe data de 24 iunie, ziua nasterii Sfantului...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sfantul Nicolae protectorul copiilor De-a lungul timpului personalitatea acestui sfant a fost o sursa constanta de inspiratie, generand numeroase legende. Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sarbatoarea de Craciun Pe data de 25 Decembrie intreaga crestinatate sarbatoreste nasterea Domnului Isus. Dupa cum fusese binevestita de Dumnezeu prin Sf. Arhanghel Gavriil, Sf. Fecioara Maria, cea...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.