Mitul Babei Dochia - Babele Mitul Babei Dochia este unul...

Mitul Babei Dochia - Babele

Mitul Babei Dochia este unul dintre cele mai vechi si importante mituri romanesti, acest mit fiind gasit in mai multe variante.

Una din variante denumita-Traian si Dochia,povesteste ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a indragostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmarita fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlau, impreuna cu oile sale. Ea este ajutata sa se ascunda de urmaritor, de Maica Domnului, care o transforma impreuna cu turma sa in stanci.

O alta varianta a mitului povesteste ca Dochia avea un fiu pe nume Dragobete, care s-a casatorit impotriva vointei mamei sale cu o fata frumoasa.

Ca o soacra rautacioasa, Baba Dochia i-a dat norei sale, intr-o zi rece de iarna, un ghem de lana neagra spunandu-i sa se duca la rau cu el si sa-l spele si nu se intoarca pana cand nu face lana alba.

Saraca fata a spalat lana pana cand mainile i-au sangerat, dar lana tot neagra a ramas. Miscat de suferinta fetei, Isus i s-a aratat acesteia si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Mare a fost mirarea fetei cand a vazut ca lana spalata cu apa in care a pus floarea s-a albit.

Fericita ca a reusit sa treaca cu bine peste aceasta incercare grea, la care o supusese soacra-sa, Baba Dochia, fata s-a intors acasa.
Acasa fata nu a fost primita bine, din potriva, soacra auzind povestea a acuzat-o pe fata ca are un iubit, pe Martisor. Asa-i spusese fata barbatului care a ajutat-o, nerecunoscandu-l pe Isus.

Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit impreuna cu turma sa spre munte, convinsa ca primavara venise deja, doar vazuse floarea rosie, semn ca zapada s-a dezghetat si ca primavara a venit. Urcand muntele, Baba Dochia s-a incalzit si-a tot scos rand pe rand cele 12 cojoace pe care le purta, pana a ramas fara nici unul. Dar vremea capricioasa s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Incepuse sa ninga si sa inghete totul in jur.

Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Rocile se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau si sunt o marturie vie a acestui mit romanesc.

Traditia romanesca spune ca primele noua zile ale lunii martie sunt considerate-babesi ca fiecare dintre noi in aceasta perioada trebuie sa isi aleaga o baba, o zi si in functie de cum va fi ziua aleasa frumoasa sau urata, cu noroc sau cu ghinion , asa va fi tot anul .

Tradiții și superstiții România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 19 mar:
David Livingstone A fost născut David Livingstone.
Dinu Lipatti A fost născut Dinu Lipatti.
Nikolai Vasilievici Gogol A fost născut Nikolai Vasilievici Gogol.
James Redfield A fost născut James Redfield.
A fost născut Carolina Ilica.
A fost născut Tudorel Urian.
Comemorări, 19 mar:
Nicolae Filimon A murit Nicolae Filimon.
Hugo Claus A murit Hugo Claus.
Autori
Fiorello Henry LaGuardiaGeorge OppenPelham Grenville WodehouseFreeman DysonJules Henri PoincaréGeorge PriceHerbert AgarRichard BachLudwig FeuerbachIon AntonescuCharles-Maurice de Talleyrand-PérigordClaudiu IordacheMichele StarvaggiArcadie SuceveanuCharles Pinot Duclos