Sărbătoarea celor 40 de Sfinți din Sevasta

Sărbătoarea celor 40 de Sfinți din Sevasta

Ziua de 9 martie este considerată ziua bărbaților, în aceasta zi se comemorează ziua în care au fost uciși cei 40 de mucenici din cetatea Sevastei, care au trăit pe vremea împăratului păgân Licinius, fiind martirizați pentru ca au refuzat să renunțe la creștinism.

Ziua de 9 Martie femeile pregătesc mucenicii. Aceștia se fac din aluat și au forme diverse începând de la cifra 8 sau în forma de porumbel sau albina. Aceștia se ung cu miere și se acoperă cu nuca pisată. În anumite zone, mucenicii se fierb într-o zeamă dulce preparată din miere, zahăr, nucă pisată, scorțișoară.

În aceasta zi, potrivit tradiției, bărbații trebuie sa bea 40 de pahare cu vin, vin care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinți.

Gospodinele vor duce o parte din sfinți la biserica unde vor fi dați de pomană oamenilor sărmani. Pentru a pomeni morții, care poate au fost uitați în cursul anului, se face din aluat un fel de turtă, în chip de om, numită uitată. Aceasta va fi mâncată de copiii pentru a pomenirea morților.

Tradiții și superstiții Româneşti


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  Tradiții și superstiții similare

Plugul și Plugușorul

Tradiții și superstiții

Mitul Babei Dochia - Babele

Tradiții și superstiții

Să crezi întotdeauna că poți și problema e rezolvată pe jumătate.

Tradiții și superstiții

Sărbătoarea de Crăciun

Tradiții și superstiții