Sfântul Valentin - ziua îndrăgostiților

Sfântul Valentin - ziua îndrăgostiților

Există multe opinii cu privire la ziua de Sfântul Valentin. Unele consideră că numele vine de la un roman care a fost martirizat pe motiv că a refuzat să renunțe la religia creștină. Legenda spune că acesta ar fi lăsat un mesaj de adio fetei temnicerului, care l-a păzit, și care devenise prietena lui, semnându-se pe bilet - "Din partea Valentinului tău".

Ziua de Sfântul Valentin a început să fie sărbătorită încă de pe vremea Imperiului Roman.

Ziua de 14 februarie, reprezentă în Roma antica, ziua în care era sărbătorită zeița Juno (Hera la greci), regina zeilor și zeițelor romanilor, soția lui Jupiter (Zeus la greci). Juno era la romani cunoscută și ca zeiță femeilor și a căsătoriei. Ziua următoare, 15 februarie, era ziua când începea Sărbătoarea Lupercaliei.

Unul din obiceiurile acestei sărbători era acela al tragerii la sorți a numelor. În ajunul sărbătorii, numele tinerelor fete erau scrise pe bucăți de hârtie și băgate în borcane. Fiecare băiat trebuia sa extragă un bilețel, dintr-un borcan ales la întâmplare urmând să fie partenerul, pe toată durata festivalului, al fetei al cărei nume era scris pe bilețelul extras. De cele mai multe ori cei doi se îndrăgosteau și mai apoi se căsătoreau.

Sub domnia împăratului Claudius al II-lea, Roma a fost implicată în multe campanii, nu foarte populare în rândul romanilor, ca urmare mulți bărbați refuzau să se înroleze în legiuni și să plece la luptă. Împăratul a considerat că refuzul romanilor de a-i susține campaniile se datora atașamentului acestora față de iubite și familie, prin urmare împăratul numit și Claudius cel Crud a interzis oficierea căsătoriilor si a logodnelor.

Sfântul Valentin era în acea perioada preot la Roma. Acesta i-a ajutat pe martirii creștini și a oficiat în secret căsătorii, motiv pentru care a fost arestat și condamnat la moarte prin bătaie, urmând să i se taie mai apoi și capul.

Aceasta este istoria Sfântului Valentin care a devenit ulterior patronul îndrăgostiților din lumea întreagă.

Sărbătoarea a fost la început foarte populara în America, dar cu trecerea timpului s-a extins în întreaga lume, tuturor le place să sărbătorească iubirea.

Tradiții și superstiții Americane


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  Tradiții și superstiții similare

Mitul Babei Dochia - Babele

Tradiții și superstiții

Decembrie - Undrea

Tradiții și superstiții