Obiceiuri și superstiții de Crăciun

Obiceiuri și superstiții de Crăciun

În multe sate românești, în seară de Crăciun că și în seară de Sf. Andrei se ung cu usturoi vitele și grajdurile, pentru a le păzii de strigoi și de moroi. Usturoiul se pune în coarne, pe frunte, pe spate, făcându-li-se vitelor semnul crucii. Se mai ung și oamenii cu usturoi pe frunte, la coate și-n genunchi, precum și ușorii ferestrelor pentru a îndepărta duhurile rele.

În dimineața de Crăciun e bine să ne spălăm pe față cu o apă cugătoare, în care să punem o moneda de argint, pentru că tot anul să fim curați ca argintul, feriți de boli și betesuguri.

Prin unele părți, este obiceiul ca în ziua de Crăciun să se umble cu Icoana. Este vorba de o icoană pe care este zugrăvită nașterea lui Isus.

Un alt obicei, răspândit mai ales în Moldova, este sfințirea mesei de Ajun. Această datină de a umbla preotul cu Ajunul pentru a sfinți masa de Ajun și de a da de veste enoriașilor despre nașterea lui Isus, este foarte veche.

Dacă un copil este născut în Ajunul Crăciunului, va fi norocos. Cine vrea să aibă noroc și sănătate nu mănâncă nimic toată ziua.

Tradiții și superstiții Româneşti


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  



Tradiții și superstiții similare

Sorcova - Obicei de Anul Nou

Tradiții și superstiții

Noaptea Sfântului Andrei

Tradiții și superstiții