De-a lungul timpului personalitatea acestui sfânt a fost o sursa constanta de inspirație, generând numeroase legende. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al marinarilor, comercianților, săracilor, fetelor nemăritate si nu în ultimul rând al copiilor.
Una dintre legendele care circula despre Sfântul Nicolae este legata de o minune înfăptuită de el după ce a murit. Locuitorii orașului Myra, orașul unde Nicolae a fost cardinal o perioada lungă de timp, sărbătoreau Ziua Sfântului Nicolae, așa cum făceau în fiecare an de la moartea lui Nicolae, când o bandă de pirați arabi din Creta au dat navala în oraș, cu scopul de a-l pradă.
Aceștia au jefuit Biserica Sfântului Nicolae de unde au luat toate lucrurile de cult valoroase. Înainte de a părăsi orașul au răpit și un băiat, pe nume Basilos, pentru a-l transforma în sclav. Emirul, conducătorul arabilor, l-a făcut pe Basilos paharnicul său, acea persoană care trebuia să fie mereu în preajma sa pentru a-i degusta și servi băuturile. Emirul s-a gândit ca în acest fel toate cele spuse și făcute de el nu vor putea fi înțelese de Basilos, deoarece băiatul nu ii știa limba.
Și așa a trecut un an și a venit din nou ziua Sfântului Nicolae. Dacă pentru locuitorii orașului Myra Ziua Sf. Nicolae era un prilej de bucurie, pentru părinții lui Basilos acesta perioada din an nu făcea altceva decât să le reamintească coșmarul prin care trecuseră cu un an în urmă. Din acest motiv ei au refuzat să participe la festivitățile organizate în acea zi, preferând să stea în casă și să se roage pentru binele singurului lor copil, aflat în pericol.
Între timp Basilos își îndeplinea atribuțiile de paharnic al emirului.
În ziua in care se celebra sărbătoarea Sfântului Nicolae, în timp ce Basilos îl servea pe emir ca de obicei, acesta fu ridicat de o forță nevăzută și dus în Myra, acasă. Sfântul Nicolae s-a arătat mai apoi băiatului înspăimântat care nu știa ce i se întâmplă și l-a binecuvântat.
Va puteți imagina ce mare a fost uimirea și bucuria părinților când l-au văzut pe Basilos în fața lor, apârnd ca prin minune, ținând încă în mâna pocalul din aur plin cu vin al emirului.
Aceasta a fost prima poveste spusă despre Sfântul Nicolae ca și protector al copiilor, minunea fiind cea care i-a conturat această imagine. Tradiții și superstiții Româneşti