Noel - Crăciunul francezilor

Noel - Crăciunul francezilor

De Crăciun, în Franța totul strălucea de curățenie, masa era întinsă în cea mai frumoasă din camere, la ea urmând să stea un număr mare de oaspeți și se încheia cu cântece de Crăciun. Dansul era oprit.

Printre obiceiurile de Crăciun se numără și următoarele:

În multe provincii din Franța era folosit un miel împodobit cu panglici de către copiii. Aceștia se deghizau în magi, regi, mergeau din ușa în ușa și cântau, solicitând daruri în bani și în natură.

De Crăciun, la 25 decembrie, în Provence, pe la 8 seară, familia se adună la cel mai în vârstă, de obicei la Grand Papa, pentru a lua parte la "bogată cină", compusă din legume și "Morne en brandade", adică o mâncare de pește și usturoi, untdelemn, pătrunjel și lămâie. Urmau alvița, bomboanele, prăjitura și vinul fiert.

La țară, în Franța meridională, copiii binecuvântau cina și rugul de Crăciun, format dintr-un trunchi de măslin uscat, care ardea în vatră. Focul era stropit cu vinul fiert. Apoi familia se așeza la masă. Pe urmă intonau cântece religioase până la miezul nopții, când se duceau la biserică.

Tradiții și superstiții franţuzeşti


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  Tradiții și superstiții similare

Sărbătoarea de Crăciun

Tradiții și superstiții

Crăciun și sfințenie-n Maramureș

Tradiții și superstiții

Noaptea Sfântului Andrei

Tradiții și superstiții