Sase scriitori pe lista scurta pentru Premiul Booker

Presedinta juriului pentru Booker sustine ca toti sase au sanse egale, dar presa pariaza pe Sarah Waters. Lista scurta a nominalizarilor pentru cel mai important premiu pentru fictiune din lumea anglofona nu a surprins pe nimeni. Printre "cei sase" se afla numele favoritilor pe care multi jurnalisti si editori au pariat.


Sase titluri bune de premiat


Pe 14 septembrie, presedinta juriului, Hermione Lee, a anuntat titlurile care se vor bate pentru marele premiu, in valoare de 50.000 de lire sterline.


"Fiecare dintre aceste romane are ceea ce noi cautam intr-o carte, si anume o voce distincta si originala, o imaginatie temerara care sa poarte cititorul in zone nedescoperite ale mintii, forta narativa si verosimilitate istorica. Fiecare dintre aceste romane creeaza o lume pe care cititorul o locuieste, pe masura ce parcurge textul, fara sa-si puna prea multe intrebari si fara un sentiment de neincredere, care creeaza o stare de spirit si o atmosfera persistente si dupa incheierea lecturii", a spus Hermione Lee in cadrul conferintei de presa. Cele sase titluri care intra in cursa pentru marele premiu sint: "In the Country of Men", romanul autofictional despre copilarie in Libia sub Moammar Gaddafi al scriitorului Hisham Matar; "The Secret River", romanul lui Kate Greenville despre viata intr-o colonie penitenciara din Australia secolului al XIX-lea; "The Night Watch" de scriitoarea Sarah Waters, o carte centrata pe citeva personaje, de diferite orientari sexuale, al caror parcurs in viata se intersecteaza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial; "Inheritance of Loss", romanul scriitorului indian Kiran Desai, o saga intercontinentala a carei intriga se desfasoara in New York si India; "Mother's Milk", portretul unei familii bogate, dar nefericite semnat de scriitorul britanic Edward St. Aubyn.


Agentii literari au inceput pariurile


Preferata agentilor literari si a jurnalistilor britanici este in continuare Sarah Waters, care exploreaza in cel mai recent roman al ei, "The Night Watch", vietile unor lesbiene si homosexuali in Londra anilor 40.


Scriitoarea de origine scotiana a cistigat in 2002 Premiile "Stonewall Book" si "Somerset Maugham" pentru romanul "Fingersmith", care a fost, de asemenea, pe lista scurta pentru Booker in acel an.

Miercuri, 20 septembrie 2006
Source: stiri.rol.ro

Rate this article:
Generează un alt cod=