Evenimentele zilei
Celebrări, 17 dec:
A fost născut Thomas Tickell.
A fost născut Eugen Cazan.
A fost născut Marin Diaconu.
Liviu Petrescu A fost născut Liviu Petrescu.
Vasile Romanciuc A fost născut Vasile Romanciuc.
Comemorări, 17 dec:
Spiru Haret A murit Spiru Haret.
Autori
Georges BrassensLeonardo Wilhelm DiCaprioDee BrownSamuel GoldwynPierre de RonsardSophoclesKurt Zadek LewinChristopher MarloweAndrei TurcanuRadclyffe HallCharles Pinot DuclosJames S. TrefilGustave Le BonDonald O'ConnorHenry John Kaiser

Clara Haskil

Clara Haskil

Biografie Clara Haskil (1895-1960)

Pianistă româncă

S-a născut pe 07 jan 1895.
S-a stins din viaţa în data de 07 dec 1960, la varsta de 65 ani.
Ţara de origine România
Citate de Clara Haskil

Clara Haskil (n.7 ianuarie 1895, București; d.7 decembrie 1960, Bruxelles) a fost o pianistă româncă, renumită pentru interpretarea repertoriului clasic și romantic. Haskil a fost in mod special apreciată pentru concertele și înregistrările ei cu piese de Mozart. Mulți o consideră cea mai bună interpretă a lui Mozart, din epocă. Este cunoscută pentru interpretările superbe din Beethoven, Schumann și Scarlatti. Numele ei este păstrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul International de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elveția.
Născută în România într-o familie de evrei (sefarzi)români, este nevoită, în situația regimului fascist românesc, să se refugieze în 1940 în Franța, de unde datorită persecuțiilor rasiale, în 1942 se refugiază în Elveția, la Vevey, unde a fost naturalizată ca elvețiană. Datorită legilor discriminatorii ale României acelor vremi, Clara Haskil nu a avut dreptul, ca și alți nenumărați români de origine ebraică, cu toate că era născută în România, la cetățenia română.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=