Iulia Hasdeu

Iulia Hasdeu

Biografie Iulia Hasdeu (1869-1888)

Poetă

Numit și Iulia Hașdeu.
S-a născut pe 14 nov 1869.
S-a stins din viaţa în data de 29 sep 1888, la vârsta de 18 ani.
Ţara de origine România
Citate de Iulia Hasdeu

Iulia Hasdeu (n. 14 noiembrie 1869 - d. 29 septembrie 1888) a fost o tânără scriitoare și intelectuală, poetă de limba franceză, fiica savantului si scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după cum se pare) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

Studii
A fost un copil supradotat; la opt ani neîmpliniți Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, a plecat la studii la Paris. A studiat la Sorbona, începând de la vârsta de 16 ani, uimindu-și profesorii cu talentul său.

Opera
Cu excepția câtorva poeme apărute în timpul vieții, dar fără voia autorului, opera Iuliei Hasdeu este postumă. Bogdan Petriceicu Hasdeu se ocupă, în fapt, de postumitatea literară (și nu numai) a unicei sale fiice. Poate fi considerată o poetă română de expresie franceză pentru că cele mai multe texte le-a redactat în limba franceză. A scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri. A ținut și un jurnal, iar bogata corespondență cu tatăl ei, rămas la București denotă un fin intelectual, o conștiință a epocii sale, precum și o scriitoare cu talent. Primul ei volum de poezii, Bourgeons d'Avril, scris în1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Oeuvres posthumes.

Sfârșitul vieții
La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoză, la vârsta de 18 ani, și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Iulia Hasdeu

Iulia Hasdeu

Există femei care sar în sus dacă li se spune că iubirea...

Citat de Iulia Hasdeu
Iulia Hasdeu

Poate oare să fie cineva fericit, când priveşte...

Citat de Iulia Hasdeu
Iulia Hasdeu

În literatură interesează frumuseţea operei, nu a autorului.

Citat de Iulia Hasdeu
Iulia Hasdeu

E-o mică jucărie din veacul cu marchize, Cu aur şi agate...

Citat de Iulia Hasdeu