Bogdan Petriceicu Hasdeu

Bogdan Petriceicu Hasdeu

Biografie Bogdan Petriceicu Hasdeu (1866 - 1907)

Scriitor roman

S-a născut pe 16 feb 1836.
S-a stins din viaţa în data de 07 sep 1907, la vârsta de 71 ani.
Ţara de origine România
Citate de Bogdan Petriceicu Hasdeu

Scriitor si filolog roman, pionier in diferite ramuri ale filologiei si istoriei romanesti.

S-a nascut la Hotin, in Basarabia ocupata de Imperiul Þarist, si a studiat la universitatea din Harkov, dupa terminarea studiilor slujind ca ofiter in armata rusa. La 1856, cand sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut in acest tinut pentru a scapa de impilarea si deznationalizarea fortata practicata de administratia de ocupatie. Rusii i-au cerut extradarea, iar la refuzul autoritatilor romane, i-au anulat dreptul de mostenire pe care-l avea asupra unor mosii ale familiei ramase in partea ruseasca a Basarabiei. Mai tarziu insa i s-a recunoscut acest drept pe cale judiciara.

La 1857 a fost numit membru al tribunalului din [[Cahul. Dupa sapte luni a demisionat. In 1858 s-a mutat la Iasi, ca profesor de liceu si bibliotecar al universitatii. A donat bibliotecii universitare 4.000 de volume. In acest timp Hasdeu a pus bazele mai multor publicatii, intre altele, revista „Din Moldova” (1862-1863) in care a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, critice etc.

Intre 17 mai 1876 si 1 aprilie 1900 a fost director al Arhivelor Statului din Bucuresti, in aceasta calitate contribuind la publicarea documentelor in „Arhiva istorica” si „Cuvente den batrani”, atat din arhivele romanesti, cat mai ales din cele straine, fiind primul conducator al Arhivelor Statului a inceput sa publice còpii dupa acte din arhivele straine privitoare la romani.

In 1877 a fost ales membru al Academiei Romane ca un omagiu al intregii sale opere de pana atunci, dar si ca recunoastere a spiritului sau enciclopedist.

Din 1878 a fost profesor de filologie comparata la Universitatea din Bucuresti. A tiparit o parte din lectiile sale pline de originalitate si de cunostinte vaste asupra literaturilor straine si a limbii romane.

Hasdeu a cochetat si cu politica. Partizan al lui Kogalniceanu, a sustinut lovitura de stat din 2 mai 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, a sustinut dinastia straina, de Hohenzollern, apoi, pe aceeasi linie a ideilor de factura paneuropeana, a devenit membru al Partidului Liberal, ajungand deputat liberal in parlamentul Romaniei.

Dupa moartea singurei sale fiice, Iulia, in 1888, a devenit mistic si fervent practicant al spiritismului, scop in care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Canpina. A murit la 7 septembrie 1907 la Campina, lasand in urma o opera vasta si perena. In ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor de lucru, Hasdeu ramane un mare om de cultura, un neobosit cercetator si un pionier al mai multor domenii ale filologiei si istoriei Romaniei.

(sura:www.wikipedia.org)
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Bogdan Petriceicu Hasdeu

Bogdan Petriceicu Hasdeu

Norocul, adica intimplarea, se supune puterii divine.

(0) (0) (0)
Citat de Bogdan Petriceicu Hasdeu despre noroc
Bogdan Petriceicu Hasdeu

Pe Romani, cu inima si suflet Ii iubesc ca pe frati....

(0) (0) (0)
Citat de Bogdan Petriceicu Hasdeu despre suflet, minte, spirit, inimă
Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poezia este casatoria realitatii cu idealul, in sufletul...

(0) (0) (0)
Citat de Bogdan Petriceicu Hasdeu despre poezie, ideal, căsătorie, suflet
Bogdan Petriceicu Hasdeu

Cea mai crunta razbunare este cand dusmanul tau e silit a...

(0) (0) (0)
Citat de Bogdan Petriceicu Hasdeu despre dușmani, răzbunare, rău

Evenimentele zilei
Celebrări, 15 iul:
Rembrandt van Rijn A fost născut Rembrandt van Rijn.
Walter Benjamin A fost născut Walter Benjamin.
Jean Iris Murdoch A fost născut Jean Iris Murdoch.
A fost născut Nicolae Dabija.
A fost născut Antoaneta Iordache.
Jacques Derrida A fost născut Jacques Derrida.
Comemorări, 15 iul:
Irving Babbitt A murit Irving Babbitt.