Puiu Călinescu

Puiu Călinescu

Biografie Puiu Călinescu (1920-1997)

Actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale

S-a născut pe 21 jun 1920.
S-a stins din viaţa în data de 16 may 1997, la vârsta de 76 ani.
Ţara de origine România
Citate de Puiu Călinescu

Puiu Călinescu (n. 21 iunie 1920, București; d. 16 mai 1997, București) a fost un actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale. Copilăria
S-a născut în cartierul Grivița și a fost fiul actorului Jean Tomescu. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei lui (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. Nu i-a prea plăcut școala, repetând un an de studiu. După această perioadă, în timpul adolescenței, se vede nevoit să se angajeze și să-și facă un rost în viață, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus aceasta, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare. Această remarcă despre viața tumultuoasă a actorului a fost făcută de el însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, cu puțin timp înainte de moartea artistului.

Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”. Este teatrul care l-a consacrat și căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocație, declanșând râsul doar la simpla sa apariție. Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviței o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès.

A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu,Reka Nagy,Sebastian Papaiani,Stefan Banica si multi alti mari acotori ai Romaniei.

Spectacole one-man show
- Sonatul lunii
- Trăsnitul meu drag...
- Un băiat de zahăr... ars
- Frumosul din pădurea... zăpăcită
- Idolul femeilor
- Eu vă fac să râdeți!
- E nemaipomenit!
- Omul care aduce râsul
- Bărbatul fatal
- Superman
- O seară la Boema


Piese și scenete
- Azilul MacFerlan
- Fără mănuși
- Și Ilie face sport
- Cer cuvântul!
- Un băiat iubește o fată
- Ca la Revistă
- Pagini alese din Revista de altădată (asistent de regie + rol)
- Nicuță... la Tănase
- Femei... femei... femei...
- Restaurant de lux
- Uimitoarele aventuri ale lui Spirache
- Magazin de stat
- Bimbirică
- Nu servim în stare de ebrietate! (1991)
- În gară (1992)
- Inspecție (1993)
- Ora de gimnastică (1993)
- Bujor al 12-lea (1957-1960) Joacă rolul principal al revistei alături de Dan Demetrescu, Elena Burmaz, Al Giovani, Tomazian și mult iubitul spectatorilor de pe stadioane din timpul acela, fotbalistul Ozon.

Filmografie
- Ilie în luna de miere (1954)
- ...Și Ilie face sport (1954)
- Șofer de mare viteză (1955)
- Directorul nostru (1955)
- O poveste obișnuită... o poveste ca în basme (1959)
- O zi pierdută (1960)
- Celebrul 702 (1961)
- S-a furat o bombă (1962)
- Sub cupola albastră (1962)
- Vacanță la mare (1962) - pompier
- Un surâs în plină vară (1963)
- De-aș fi... Harap Alb (1965) - Gerilă Corigența domnului profesor (1966)
- Faust XX (1966)
- Împușcături pe portativ (1967)
- Balul de sâmbătă seară (1967)
- Brigada Diverse intră în acțiune (1970) - Trandafir
- Brigada Diverse în alertă! (1971) - Trandafir
- B.D. la munte și la mare (1971) - Trandafir
- Informații gară (1971)
- Frații Jderi (1974)
- Serenadă pentru etajul XII (1976)
- Nea Mărin miliardar (1979) - detectivul Columbo
- Expresul de Buftea (1979) - călătorul fraudulos
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Puiu Călinescu

Puiu Călinescu

Dacă noi găsim pe strada un portofel cu bani, ne uităm să...

(0) (0) (0)
Citat de Puiu Călinescu despre învățătură, film, acțiune, bani

Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iul:
A fost născut Maria-Luiza Cristescu.
Paula Abdul A fost născut Paula Abdul.
Gottfried Keller A fost născut Gottfried Keller.
Edgar Degas A fost născut Edgar Degas.
A fost născut Leo Bordeianu.
A fost născut Cornelia Calin-Bodea.
A fost născut Norman Manea.
A fost născut Domnita Neaga.
A fost născut Victor Nimigeanu.
Elena Stefoi A fost născut Elena Stefoi.
Clement King Shorter A fost născut Clement King Shorter.
Constantin Necula A fost născut Constantin Necula.
Comemorări, 19 iul:
Margaret Fuller A murit Margaret Fuller.
Francis McCourt A murit Francis McCourt.