Socrate

Socrate

Biografie Socrate (470 i.Hr-399 i.Hr)

Filozof grec antic

Numit și Socrates.
Perioada de viaţă: 470 i.Hr-399 i.Hr
Ţara de origine Greece
Citate de Socrate

Socrate (greacă: Σωκράτης Sōkrátēs; n. 469 î.e.n., Alopeke, Atena clasică – d. 399 î.e.n., Atena, Atena clasică) a fost un filosof din Grecia antică.

Socrate s-a născut în Alopex, o demă în Atena antică, în 470 î.Hr., adică la sfârșitul războaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moașă; tatăl său, Sophroniscos (Σωφρονίσκος), era cioplitor în piatră sau sculptor. Probabil că Socrate a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte.

Printre maeștrii a căror frecventare ar fi contribuit la formarea gândirii lui Socrate, Maximus din Tyr citează doua femei: Aspasia din Milet⁠(en) (Ἀσπασία), o curtezană, și Diotima (Διοτίμα) din Mantineea, o preoteasă. Despre prima, Platon vorbește în Menexenos, dar este evidentă ironia lui Socrate atunci când face din ea un profesor de elocință; și Xenofon vorbește de Aspasia în legătură cu Socrate, iar după Eschine, ea l-ar fi învățat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cât despre Diotima, ea este cunoscută mai ales datorită celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povestește nașterea lui Eros.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Socrate

Socrate

Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui...

Citat de Socrate despre educație
Socrate

Câţi oameni buni şi cumsecade or fi umblând oare prin...

Citat de Socrate despre existență, lume, oameni
Socrate

Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Citat de Socrate despre înțelepciune, bine, rău
Socrate

Cunoaște-te pe tine însuți.

Citat de Socrate despre cunoaștere