Socrate

Socrate

Biografie Socrate (470 i.Hr-399 i.Hr)

Filozof grec antic

Numit și Socrates.
Perioada de viaţă: 470 i.Hr-399 i.Hr
Ţara de origine Greece
Citate de Socrate

Socrate (greacă: Σωκράτης Sōkrátēs; n. 469 î.e.n., Alopeke, Atena clasică – d. 399 î.e.n., Atena, Atena clasică) a fost un filosof din Grecia antică.

Socrate s-a născut în Alopex, o demă în Atena antică, în 470 î.Hr., adică la sfârșitul războaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moașă; tatăl său, Sophroniscos (Σωφρονίσκος), era cioplitor în piatră sau sculptor. Probabil că Socrate a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte.

Printre maeștrii a căror frecventare ar fi contribuit la formarea gândirii lui Socrate, Maximus din Tyr citează doua femei: Aspasia din Milet⁠(en) (Ἀσπασία), o curtezană, și Diotima (Διοτίμα) din Mantineea, o preoteasă. Despre prima, Platon vorbește în Menexenos, dar este evidentă ironia lui Socrate atunci când face din ea un profesor de elocință; și Xenofon vorbește de Aspasia în legătură cu Socrate, iar după Eschine, ea l-ar fi învățat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cât despre Diotima, ea este cunoscută mai ales datorită celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povestește nașterea lui Eros.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Socrate

Socrate

O, preabunule, tu care eşti atenian, din Cetatea cea mai...

Citat de Socrate despre cugetare, rușine, bani, putere, înțelepciune, frumusețe, adevăr, spirit, suflet
Socrate

După ce oamenii îşi fac unii altora nedreptăţi, după ce...

Citat de Socrate
Socrate

Câte lucruri mai sunt de care n-am eu trebuinţă!

Citat de Socrate
Socrate

În fiecare om sălăsluieşte un soare, totul e să-l lăsăm...

Citat de Socrate despre soare

Citate de Socrate, teme

Citate de Socrate despre Adevăr Citate de Socrate despre Aer Citate de Socrate despre Bani Citate de Socrate despre Bărbat Citate de Socrate despre Bine Citate de Socrate despre Bogăție Citate de Socrate despre Bunul simț Citate de Socrate despre Calomnie Citate de Socrate despre Căsătorie Citate de Socrate despre Căutare Citate de Socrate despre Cugetare Citate de Socrate despre Cunoaștere Citate de Socrate despre Durere Citate de Socrate despre Educație Citate de Socrate despre Existență Citate de Socrate despre Fapte Citate de Socrate despre Față Citate de Socrate despre Femeie Citate de Socrate despre Fericire Citate de Socrate despre Filozofie Citate de Socrate despre Frumusețe Citate de Socrate despre Idee Citate de Socrate despre Ignoranță Citate de Socrate despre Iluzie Citate de Socrate despre Înțelepciune Citate de Socrate despre Invidie Citate de Socrate despre Lege Citate de Socrate despre Lene Citate de Socrate despre Lume Citate de Socrate despre Minte Citate de Socrate despre Moarte Citate de Socrate despre Muncă Citate de Socrate despre Necesitate Citate de Socrate despre Nevoie Citate de Socrate despre Nimic Citate de Socrate despre Oameni Citate de Socrate despre Ochi Citate de Socrate despre Onoare Citate de Socrate despre Opinie Citate de Socrate despre Păcat Citate de Socrate despre Pământ Citate de Socrate despre Părinți Citate de Socrate despre Prestigiu Citate de Socrate despre Prietenie Citate de Socrate despre Putere Citate de Socrate despre Râs Citate de Socrate despre Rău Citate de Socrate despre Realitate Citate de Socrate despre Rușine Citate de Socrate despre Schimbare Citate de Socrate despre Scop Citate de Socrate despre Secret Citate de Socrate despre Sentimente Citate de Socrate despre Sfat Citate de Socrate despre Simplitate Citate de Socrate despre Simț Citate de Socrate despre Soare Citate de Socrate despre Somn Citate de Socrate despre Spirit Citate de Socrate despre Suflet Citate de Socrate despre Timp Citate de Socrate despre Umbră Citate de Socrate despre Unelte Citate de Socrate despre Urâțenie Citate de Socrate despre Valoare Citate de Socrate despre Vechi Citate de Socrate despre Viață Citate de Socrate despre Viitor Citate de Socrate despre Vis Citate de Socrate despre Vulgaritate Citate de Socrate despre Zi Citate de Socrate despre Zi de naștere