Socrate

Socrate

Biografie Socrate (470 i.Hr-399 i.Hr)

Filozof grec antic

Numit și Socrates.
Perioada de viaţă: 470 i.Hr-399 i.Hr
Ţara de origine Greece
Citate de Socrate

Socrate (greacă: Σωκράτης Sōkrátēs; n. 469 î.e.n., Alopeke, Atena clasică – d. 399 î.e.n., Atena, Atena clasică) a fost un filosof din Grecia antică.

Socrate s-a născut în Alopex, o demă în Atena antică, în 470 î.Hr., adică la sfârșitul războaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moașă; tatăl său, Sophroniscos (Σωφρονίσκος), era cioplitor în piatră sau sculptor. Probabil că Socrate a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte.

Printre maeștrii a căror frecventare ar fi contribuit la formarea gândirii lui Socrate, Maximus din Tyr citează doua femei: Aspasia din Milet⁠(en) (Ἀσπασία), o curtezană, și Diotima (Διοτίμα) din Mantineea, o preoteasă. Despre prima, Platon vorbește în Menexenos, dar este evidentă ironia lui Socrate atunci când face din ea un profesor de elocință; și Xenofon vorbește de Aspasia în legătură cu Socrate, iar după Eschine, ea l-ar fi învățat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cât despre Diotima, ea este cunoscută mai ales datorită celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povestește nașterea lui Eros.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Socrate

Socrate

Câţi oameni buni şi cumsecade or fi umblând oare prin...

Citat de Socrate despre existență, lume, oameni
Socrate

Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, suferi; dacă obţii...

Citat de Socrate
Socrate

Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Citat de Socrate despre înțelepciune, bine, rău
Socrate

Cunoaște-te pe tine însuți.

Citat de Socrate despre cunoaștere