Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe

Biografie Tudor Gheorghe (1945)

Cântăreţ, compozitor şi actor român

S-a născut pe 01 aug 1945.
Ţara de origine România
Citate de Tudor GheorgheCântece de Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe, născut la Podari , în judeţul Dolj pe data de 1 august 1945, este un cântăreț, compozitor și actor român provenit dintr-o familie de țărani.
În perioada sa de formare a realizat numeroase albume, dar cariera sa a devenit fulminantă după 1989.

Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

În cinstea Centenarului Marii Uniri, Tudor Gheorghe a lansat pe 17 noiembrie 2018 o nouă creație: Marșul Unirii.

Copilăria, dar mai ales adolescența, i-au fost dificile. Tatăl, cântăreț la biserică, a fost arestat ca legionar și încarcerat ca deținut politic la Aiud.

A urmat Liceul Nicolae Bălcescu (astăzi Colegiul Național Carol I din Craiova) din Craiova și apoi cursurile Institutului de Teatru din București, clasa de actorie, absolvind în 1966.

Albume/Discografie:

1974 - Viața lumii
1975 - Cântece de dragoste de țară
1976 - Veniți, privighetoarea cântă
1978 - Pasăre galbenă-n pene
1984 - Tudor Gheorghe
1989 - Primăvara
1999 - Reîntoarcerea
1999 - Mie-mi pasă
2000 - Suflet de român
2001 - Primăvara simfonic
2001 - Toamna simfonic
2002 - Pe-un franc poet
2002 - Petrecere cu taraf I
2003 - Iarna simfonic
2003 - Diligența cu păpuși
2004 - Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă
2005 - Răsuri și trandafiri
2005 - Cu Iisus în celulă
2006 - În căutarea dorului pierdut
2006 - Vara simfonic
2007 - Calvarul unei inime pribegi
2007 - Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos
2007 - Parfumele nebunelor dorinți
2007 - Risipei Se Deda Florarul
2009 - ... de Primăvară
2012 - Degeaba
2013 - La margine de imperii
2013 - Mahalaua Mon Amour
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe

Cine ne garantează nouă că în satele din România nu se...

Citat de Tudor Gheorghe despre geniu
Tudor Gheorghe

Dar și ce nu l-au întrebat niciodată politicienii care-i...

Citat de Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe

Ca artist, n-ai voie sa te tragi de şireturi cu publicul.

Citat de Tudor Gheorghe despre artiști
Tudor Gheorghe

Tocmai de aceea, menestrelul dorului, singurul sentiment...

Citat de Tudor Gheorghe