Când prietenia se bazează pe interes, ne iubim prietenii...

Citat de Aristotel despre prietenie, plăcere, interes, iubire, intimitate, consecințe, bunul simț, simț, societate, nevoie

Când prietenia se bazează pe interes, ne iubim prietenii pentru propriul nostru bine, iar când se bazează pe plăcere, îi iubim pentru propria noastră plăcere. În ambele cazuri, prietenul nu este iubit pentru ceea ce reprezintă el în esenţa sa, ci în măsura în care ne este util sau plăcut. Asemenea prietenii au deci un caracter accidental, de vreme ce persoana iubită nu este iubită pentru ceea ce este ea însăşi, ci întrucât poate oferi fie un avantaj, fie o plăcere. În consecinţă, prieteniile de acest fel se destramă uşor, cei în cauză neputând rămâne prea mult timp aceiaşi ca la început: în clipa în care încetează să fie plăcuţi sau utili, încetează şi să fie prieteni. Or, utilitatea nu este ceva durabil, ci variază după împrejurări. Prietenii de acest fel nu cunosc intimitatea relaţiilor, pentru că adesea nici nu se agreează unii pe alţii; nici unul dintre ei nu simt nevoia să caute societatea celuilalt dacă nu este vorba de vreun interes, pentru că nu se simt atraşi unul de celălalt decât în speranţa obţinerii unui bun.

Aristotel
Citat de Aristotel despre prietenie, plăcere, interes, iubire, intimitate, consecințe, bunul simț, simț, societate, nevoie.
Aristotel

Aristotel 384 BC - 322 BC, filozof grec

Numit(ă) și: Aristote.
Perioada de viaţă: 384 BC - 322 BC
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=