Concepţia creştină şi concepţia curentă a suferinţei sunt...

Citat de Emil Cioran despre esențial, iubire, principiu, suferință, intimitate, eternitate, întuneric, infinit, probleme, forță

Concepţia creştină şi concepţia curentă a suferinţei sunt fundamental false. După ele, suferinţa este un drum spre iubire, când nu este calea esenţială a iubirii. Dar oare creştinismul numai în această problemă ar trebui corectat? A vorbi de drumul suferinţei ca drum al iubirii este a nu cunoaşte nimic din esenţa satanică a suferinţei. Pe treptele suferinţei nu urci, ci cobori. Ele nu formează scări înspre cer, ci înspre infern. Şi întunericul în care ajungi pe scările durerii nu este mai puţin infinit şi etern decât lumina ce te orbeşte pe scările bucuriei. Suferinţa este o cale de separare, de disociere, este o forţă centrifugală ce te detaşează de sâmburele vieţii, de centrul de atracţie al lumii, de unde totul tinde să se unifice în iubire şi intimitate. Dacă principiul divin se caracterizează printr-un efort de sinteză cosmică şi de participare metafizică la esenţa totului, atunci suferinţa este la antipodul acestui principiu.

Emil Cioran
Citat de Emil Cioran despre esențial, iubire, principiu, suferință, intimitate, eternitate, întuneric, infinit, probleme, forță.
Emil Cioran

Emil Cioran 1911 - 1995, eseist si filozof roman

S-a născut pe: 08 apr 1911.
S-a stins din viaţa în data de 20 jun 1995, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=