Eu mă simt natural român, mai român decât atunci când am...

Citat de Sergiu Celibidache despre adolescență, complexitate, copilărie, merit, bogăție, îndoială, poezie, vinovăție, copii, înțelepciune

Eu mă simt natural român, mai român decât atunci când am plecat, pentru că tot ce am făcut a fost pornind de la o oarecare bogăţie şi complexitate pentru care Iaşul are o mare vină sau un mare merit. Eu mă înclin în faţa Iaşului, în faţa dărniciei atotştiutoare a oraşului ăsta care şi-a călăuzit copiii şi înzestrat aşa încât nu a fost un moment de îndoială în mine în privinţa drumului pe care trebuia să merg. Asta se datoreşte Iaşului. Dacă azi mi-a rămas o mare doză de poezie, pe care de multe ori reuşesc să o materializez şi în muzică, asta se datoreşte în întregime Iaşului. Toată copilăria, toată adolescenţa am petrecut-o lângă personalităţi enorme ca: Mihail Sadoveanu, fraţii Teodoreanu, Mihai Codreanu, Demostene Botez, Octav Botez, profesorul meu. Deci din punct de vedere al înzestrării, Iaşul mi-a dat ceva care la început m-a ajutat să devin om, şi, după aceea, într-adevăr, să pot ieşi cu uşurinţă din labirintul îndoielilor. Şi când a fost vorba să iau hotărâri mari, le-am luat ca ieşean, adică cu înţelepciune moldovenească. Deci am fost cât se poate de marcat din copilărie şi adolescenţă, de Iaşul care, a fost oxigenul tuturor.

Sergiu Celibidache
Citat de Sergiu Celibidache despre adolescență, complexitate, copilărie, merit, bogăție, îndoială, poezie, vinovăție, copii, înțelepciune.
Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache 1912-1996, interpret al muzicii post-romantice

S-a născut pe: 28 jun 1912.
S-a stins din viaţa în data de 14 aug 1996, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=