Puţine veşti pot fi mai neliniştitoare decât dispariţia...

Citat de Ioan Petru Culianu despre realitate, imaginație, neprevăzut, prietenie, speranță, familie, rațiune, limite, păcat, tăcere

Puţine veşti pot fi mai neliniştitoare decât dispariţia unui om, chiar dacă aceasta nu e în întregime neaşteptată. O moarte, chiar atroce, este un reper sigur; dar cum poţi să-ţi frânezi imaginaţia de a produce fantasmele cele mai năprasnice în legătură cu dispariţia unui prieten? Torturat, mutilat, distrus fizic şi psihic în abatoarele puterii? Nici o supoziţie nu e infirmată de realitate: ba chiar, poate că nici o supoziţie nu este atât de teribilă ca realitatea (minţile unora, incapabile de a vedea departe, pot născoci infernuri rafinate). Poate, desigur, astfel de consideraţii trebuie ţinute departe de familia dispărutului; dar cine ar fi în stare să mai întreţină acum speranţe false? Aceleaşi fantasme se perindă, desigur, până la limita suportabilităţii, şi prin inima celor dragi; este mai moral a le trece sub tăcere, sau este mai moral a le pune sub ochii responsabililor încă neidentificaţi, dar bănuiţi de fiecare? În această agonie pe care ne-o înfiripă imaginaţia şi de care noi, prietenii dispărutului, nu putem scăpa prin nici un mijloc, viclenia raţiunii strecoarţ totuşi un gând consolator, provenind dintr-o veche familiaritate cu istoria şi cu veşnica realitate a Puterii.

Ioan Petru Culianu
Citat de Ioan Petru Culianu despre realitate, imaginație, neprevăzut, prietenie, speranță, familie, rațiune, limite, păcat, tăcere.

Păcatul împotriva Spiritului

Ioan Petru Culianu

Ioan Petru Culianu 1950 - 1991, prozator, eseist roman

S-a născut pe: 05 jan 1950.
S-a stins din viaţa în data de 21 may 1991, la vârsta de 41 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=