Răul fizic a fost, cu siguranţă, permis de Dumnezeu şi se...

Citat de Augustin de Hipona despre ordine, pedeapsă, dumnezeu, rău, posibilitate, natură, plăcere, univers, siguranță, durere

Răul fizic a fost, cu siguranţă, permis de Dumnezeu şi se poate spune că, într-un anume sens, a fost chiar voit de Dumnezeu. Desigur, Dumnezeu nu l-a voit de dragul lui, ci el a voit un univers, o ordine naturală, care, presupune cel puţin posibilitatea defectelor fizice şi a suferinţei. Voind creaţia unei naturi sensibile, Dumnezeu a voit acea capacitate de a simţi atât durerea cât şi plăcerea, ce este în mod natural inseparabilă de natura umană. El nu a voit suferinţa ca atare, ci acea natură(un bine)care este însoţită de capacitatea de a suferi. Mai mult, perfecţiunea universului, presupune existenţa unor fiinţe ce pot fi degradate, pe lângă cele ce nu pot fi degradate, iar dacă există fiinţe degradabile, degradarea şi moartea se vor petrece în acord cu ordinea naturală. La fel, menţinerea ordinii dreptăţii presupune ca răul moral să-şi primească pedeapsa, astfel că putem spune că Dumnezeu a voit şi a cauzat acea pedeapsă pentru a menţine ordinea dreptăţii.

Augustin de Hipona
Citat de Augustin de Hipona despre ordine, pedeapsă, dumnezeu, rău, posibilitate, natură, plăcere, univers, siguranță, durere.
Augustin de Hipona

Augustin De Hipona 354 - 430 Episcop, filozof, teolog, una din cele mai importante figuri ale Creștinătății

S-a născut pe: 13 nov 0345.
S-a stins din viaţa în data de 28 aug 0430, la vârsta de 84 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=