Voluntar ori involuntar, exilatul trăieşte aşadar o...

Citat de Ioan Petru Culianu despre responsabilitate, mândrie, pericol, eroism, patrie, fizică, păcat, forță, suferință, singurătate

Voluntar ori involuntar, exilatul trăieşte aşadar o situaţie arhetipală, care-l asimilează oricărui erou şi oricărui iniţiand: el s-a rupt din mal şi navighează singur printre ape, pândit de monştrii necunoscutului. Dar nu e mai puţin adevărat că pericolul îl întăreşte şi-l preschimbă, că-i înzeceşte rezistenţa fizică şi psihică. Şi că îl transportă într-o situaţie de radicală responsabilitate şi autenticitate umană, pe care, chiar dacă nu şi-a dorit-o, ori o resimte doar ca o suferinţă, trebuie s-o asume cu orgoliu. El trebuie să extragă o forţă imensă tocmai din acele împrejurări care par mai vitrege şi să ştie că legătura cu patria se rezumă de acum înainte la aceasta: ori cu scut, ori pe scut. Adică, mai înainte de a o revedea, va trebui să învingă, orice va fi însemnând, de la caz la caz, aceasta.

Ioan Petru Culianu
Citat de Ioan Petru Culianu despre responsabilitate, mândrie, pericol, eroism, patrie, fizică, păcat, forță, suferință, singurătate.

Păcatul împotriva Spiritului

Ioan Petru Culianu

Ioan Petru Culianu 1950 - 1991, prozator, eseist roman

S-a născut pe: 05 jan 1950.
S-a stins din viaţa în data de 21 may 1991, la vârsta de 41 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=