Evenimentele zilei 25 noiembrie

Evenimente ale zilei 25 noiembrie

1034:

Malcolm al II-lea al Scoției moare. Duncan, fiul celei de-a doua fiice, în locul lui Macbeth, fiul fiicei mai mari, moștenește tronul.

1120:

La naufragiul Corabiei Albe moare prințul Angliei William Adelin, fiul lui Henry I al Angliei (cel mai tânăr fiu al lui William Cuceritorul).

1177:

Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciați. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului zdrobesc oastea musulmană.

1715:

Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

1783:

Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor poziție militară din timpul revoluției americane.

1864:

Este promulgată „Legea instrucțiunii publice", ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită".

1867:

A intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română.

1896:

Apare, la București, primul număr al revistei Literatura și arta română. Idei, simțire și formă, sub conducerea lui Nicolae Petrașcu.

1916:

Primul Război Mondial: Trupele române angajează puternice acțiuni de luptă pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar atât concentrării forțelor ruse, cât și pregătirii unei alte linii de rezistență.

1932:

„Pact de neagresiune electorală" între Partidul Național Țărănesc și Garda de Fier. Aderă ulterior gruparea liberală condusă de Gheorghe Brătianu („georgiștii"), Uniunea Agrară condusă de Constantin Argetoianu și Partidul Evreiesc din România.

1940:

Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el.

1986:

A izbucnit scandalul Iran-Contra, prin care oficialii americani îi sponsorizau în secret pe rebelii din Nicaragua, cu banii obținuți de pe urma vânzării de armament în Iran.

1998:

Jiang Zemin a fost primul șef de stat chinez care a vizitat Japonia, după cel de-al doilea război mondial.

2001:

Cercetatorii de la societatea „Advanced Cell Technology" din Worcester, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.

2007:

Alegeri parlamentare și referendum pentru alegerea sistemului de vot în România.


Celebrări 25 noiembrie

Sorin Cerin1963:

A fost născut Sorin Cerin.

Gerhard Tersteegen1697:

A fost născut Gerhard Tersteegen.

Lewis Thomas1913:

A fost născut Lewis Thomas.

Alfred Capus1858:

A fost născut Alfred Capus.

Eca de Queiros1845:

A fost născut Eca de Queiros.

Lope de Vega1562:

A fost născut Lope de Vega.

1951:

A fost născut Ioan Baba.

1942:

A fost născut Doin Cetea.

1953:

A fost născut Augustin Fratila.

1939:

A fost născut Ion Hogas.

1939:

A fost născut Geroge Pena.

1941:

A fost născut Nicolae Turtureanu.

1939:

A fost născut Nicoleta Voinescu.


Comemorări 25 noiembrie

Henri Coanda1972:

A murit Henri Coanda.

Isaac Watts1748:

A murit Isaac Watts.

Grigore Alexandrescu1885:

A murit Grigore Alexandrescu.