Evenimentele zilei
Celebrări, 20 ian:
Costel Zagan A fost născut Costel Zagan.
Federico Fellini A fost născut Federico Fellini.
George Burns A fost născut George Burns.
Eugene Sue A fost născut Eugene Sue.
A fost născut Gabriel Badea-Paun.
A fost născut Vasile Baran.
A fost născut Petru Cimpoesu.
A fost născut Constantin Pricop.
A fost născut Valeria Taicutu.
Johannes Vilhelm Jensen A fost născut Johannes Vilhelm Jensen.
Comemorări, 20 ian:
John Ruskin A murit John Ruskin.
A murit Gyorgy Beke.
A murit Nicolae Ioana.
Ultimele folclor
Autori
Robert Green IngersollLudwig Mies van der RoheMarvin Lee MinskyRadu Anton RomanPhilippe de La HireMadalyn Murray O'HairOscar Arias SanchezGeena DavisGeorge ConstantinescuPapa Ioan al XXIII-leaEugen BarbuHaruki MurakamiJohn FischerMiguel de CervantesHelen Fielding

Basm popular Tinerete fara batranete si viata fara de...

Basm popular

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte:

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de cand facea plopsorul pere si rachita micsunele; de cand se bateau ursii in coade; de cand se luau de gat lupii cu mieii de se sarutau, infratindu-se; de cand se potcovea puricele la un picior cu nouazeci si noua de oca de fier si s-arunca in slava cerului de ne aducea povesti;De cand se scria musca pe perete.
Mai mincinos cine nu crede.A fost odata un imparat mare si o imparateasa, amandoi tineri si frumosi, si, voind sa aiba copii, a facut de mai multe ori tot ce trebuia sa faca pentru aceasta; a umblat pe la vraci si filosofi, ca sa caute la stele si sa le ghiceasca daca or sa faca copii; dar in zadar.
În sfarsit, auzind imparatul ca este la un sat, aproape, un unchias dibaci, a trimis sa-l cheme; dar el raspunse trimisilor ca: cine are trebuinta, sa vie la dansul. S-au sculat deci imparatul si imparateasa si, luand cu dansii vro cativa boieri mari, ostasi si slujitori, s-au dus la unchias acasa.
Unchiasul, cum i-a vazut de departe, a iesit sa-i intampine si totodata le-a zis:
— Bine ati venit sanatosi; dar ce umbli, imparate, sa afli? Dorinta ce ai o sa-ti aduca intristare.
— Eu nu am venit sa te intreb asta, zise imparatul, ci, daca ai ceva leacuri care sa ne faca sa avem copii, sa-mi dai.
— Am, raspunse unchiasul; dar numai un copil o sa faceti. El o sa fie Fat-Frumos si dragastos, si parte n-o sa aveti de el.
Luand imparatul si imparateasa leacurile, s-au intors veseli la palat si peste cateva zile imparateasa s-a simtit insarcinata. Toata imparatia si toata curtea si toti slujitorii s-au veselit de aceasta intamplare.
Mai-nainte insa de a veni ceasul nasterii, copilul se puse pe un plans, de n-a putut nici un vraci sa-l impace. Atunci imparatul a inceput sa-i fagaduiasca toate bunurile din lume, dar nici asa n-a fost cu putinta sa-l faca sa taca.
— Taci, dragul tatei, zicea imparatul, ca ti-oi da imparatia cutare sau cutare; taci, fiule, ca ti-oi da de sotie pe cutare sau cutare fata de imparat, si alte multe d-alde astea; in sfarsit, daca vazu si vazu ca nu tace, ii mai zise: taci, fatul meu, ca ti-oi da Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.
Atunci, copilul tacu si se nascu; iar slujitorii detera in timpine si in surle si in toata imparatia se tinu veselie mare o saptamana intreaga.
De ce crestea copilul, d-aceea se facea mai istet si mai indraznet. Îl detera pe la scoli si filosofi, si toate invataturile pe care alti copii le invata intr-un an, el le invata intr-o luna, astfel incat imparatul murea si invia de bucurie. Toata imparatia se falea ca o sa aiba un imparat intelept si procopsit ca Solomon imparat. De la o vreme incoace insa, nu stiu ce avea, ca era tot gales, trist si dus pe ganduri. Iar cand fuse intr-o zi, tocmai cand copilul implinea cincisprezece ani si imparatul se afla la masa cu toti boierii si slujbasii imparatiei si se chefuiau, se scula Fa

Basme România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=