Isabela Vasiliu-Scraba

Biografie Isabela Vasiliu-Scraba (1952)

Eseistă, filozoafă, istorică a filosofiei, profesoară, ingineră chimistă

Numit(ă) și: Scraba.
S-a născut pe 02 jul 1952.
Ţara de origine România

Isabela Vasiliu-Scraba - eseistă, filozoafă, istorică a filosofiei, profesoară, ingineră chimistă dipl. Născută (Scraba) în București într-o familie de intelectuali (bunicul, Teodor Scraba, a fost profesor de matematici la Liceul Pedagogic de băieți din Cernăuți; tatăl, Mircea Petru Scraba (1921-1960), om de o aleasă cultură, a fost inginer chimist și poet). Căsătorită (din studenție) cu un strănepot al poetului Bacovia (socrul, avocat Maximilian Vasiliu, a fost nepot de soră al lui Bacovia), Isabela Vasiliu-Scraba urmează, din clasa a VIII-a până în clasa a XI-a, Liceul "Spiru Haret" din București (unde o are ca profesoară de engleză pe Aurelia Voinea, fiica filosofului Mihai Rădulescu și autoare de manuale de liceu). Ultimul an învață la Liceul «I.L. Caragiale » unde susține bacalaureatul. Studii universitare la Facultatea de Chimie din cadrul Institutului Politehnic din București. Studii post-universitare de filosofie la Sorbona (1988, 1991), la Universitatea Liberă din Bruxelles (1988), la Universitatea din München (1990) și la Universitatea din Nisa (1991).
Între 1979 și 1984 lucrează ca ingineră chimistă la I.A.M.N. (București). Între 1985 și 1992 învață în paralel germana (5 ani), engleza (2ani), italiana (3 ani), spaniola (2 ani), latina (2 ani) și greaca veche (3 ani).
În 1989-1990 (sem.II) și 1990-1991 (sem.I) la Universitatea din București, predă, ca profesor invitat, două cursuri despre Im. Kant. Ca profesor suplinitor predă germana la Liceul "L.Blaga" din București (1992-1993). Din 1991 participă la colocvii naționale și internaționale, colaborând cu eseuri filosofice în volumele unor congrese și simpozioane internaționale.
A publicat peste 200 de studii, articole și eseuri de istoria ideilor, critică literară, filosofie și istoria filosofiei în diferite reviste de cultură precum: „Tribuna” (Cluj-Napoca), în revista „Acolada“ (Satu Mare) scoasă de poetul Radu Ulmeanu, în rev. „Discobolul” (Alba Iulia) , în rev. “Oglinda Literara” (Focșani) scoasă de Gheorghe Andrei Neagu, în rev. “Vatra Veche” (Târgu Mureș), în rev. “Conta” (Piatra Neamț), „Constelații diamantine” (Craiova), “Nord Literar” (Baia Mare), “Poesis” (Baia Mare) , “Viata Românească” (București), “Convorbiri literare” (Iași), “Steaua” (Cluj-Napoca), “Familia” (Oradea), “Asachi” (Piatra Neamț ), “Archaeus” (Baia Mare), “Contemporanul-Ideea Europeană” (București), “Romania liberă” (pagina culturala), “Revista de filosofie”, “Argeș” (Pitești), “Origini/Romanian Roots” (SUA), “Observatorul” (Canada), “Clipa” (SUA), “Alternativa” (Canada) etc. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Din scrierile filozofice ale Isabelei Vasiliu-Scraba, unele sunt intrate in circuitul international prin prezenta lor in marile biblioteci din SUA Italia, Germania etc si prin citarea lor in lucrări străine de specialitate. De exemplu, scrierile despre Noica ale Isabelei Vasiliu-Scraba au fost citate într-un doctorat susținut in Anglia in 2014.
Bianca Mihis, 07/05/2025

Toată stima pentru valoarea textelor publicate. Se poate constata logica și precizia caracteristice unui om de știință.

(1) (0)
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=