Din 1980 a fost primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Titlul de doctor în ştiinţe umaniste i-a fost acordat de Institutul „George Călinescu” al Academiei Române, având stagiul de doctorantură și la Universitatea din Varșovia, cu prof. univ. dr. Zdzislaw Libera.
Cariera diplomatică a îmbrățișat-o în 1966; a trecut, prin concurs toate gradele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar. În anii 1990-1994 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe; primul director al Bibliotecii Române de la Paris; primul şef al Misiunii diplomatice române de la Skopje, prim-colaborator al mai multor şefi de misiune la Varşovia, apreciat fiind încă din tinereţe drept „eminenţa cenuşie” a Ambasadei României, unde a funcţionat cca 20 de ani. In septembrie 1999, a ieșit la pensie, la cerere, prilej de a se consacra totalmente scrisului.
Din tinerețe l-a tradus pe Stanisław Jerzy Lec /1970/, a publicat prima monografie despre Polonia /1971/, a tipărit mai multe antologii de poezie poloneză /peste 100 de poeți/; a alcătuit un mare „Dicționar” al înțelepciunii universale /2014/, în anii 2000 a tradus și publicat „Cugetările” Sfântului Părinte, Ioan Paul al II-lea; în 2019 ale Mareșalului Józef Piłsudski, la 150 de ani de la naștere, și noi volume din propriile aforisme și de versuri.
A publicat în presa română şi străină peste 1.000 de articole, studii şi eseuri din domeniile literaturii universale, istorie artei, comparatisticii literare, receptării culturii române în străinătate, precum şi din sfera relaţiilor diplomatice şi economice internaționale, unele incluse în cele trei volume de eseuri publicate de TipoMoldova Iași, în colecția Opera Omnia.
Nicolae Mareș este autorul unor lucrări monografice şi de referinţă consacrate Poloniei şi relaţiilor bilaterale româno-polone, Papei Ioan Paul al II-lea, Mareșalui Józef Piłsudski, artistului S. Wyspiański, receptării Pontifului în România. A semnat în total cca 100 de cărţi, apărute într-un tiraj de cca două milioane de exemplare.
Pentru lucrarea Sfântul Ioan Paul cel Mare, Sfântul Părinte Francisc i-a decernat, în august 2015, una dintre cele mai importante distincţii conferite de Vatican : Pro Ecclesia et Pontifice - Ordin instituit de Leon al XIII-lea în 1888. Este autor a cca 100 de volume, multe din ele având având la bază documente inedite de arhivă, cât și analize insolite ale unor evenimente în desfăşurare pe arena internaţională. Numele său figurează în bordul publicaţiilor Economistul, Diplomat Club, Constelații Diamantine și Portal Măiastra.