Evenimentele zilei 29 martie

Evenimente ale zilei 29 martie

1461:

Războiul celor două roze: Bătălia de la Towton - Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.

1599:

Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1792:

Regele Gustav al III-lea al Suediei moare după ce a fost împușcat în spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai înainte. Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.

1809:

Țarul Alexandru I al Rusiei, declară în jurămîntul lui în Porvoo, că Finlanda cucerită în cel de-al treilea Război Rus-Suedez, că aparține pentru totdeauna Rusiei.

1821:

În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsînd o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

1830:

Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman.

Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.
1881:

La Teatrul Național din București, are loc premiera piesei "Sânziana și Pepelea", de Vasile Alecsandri.

1926:

S-a înființat, la București, Institutul de Studii Bizantine.

1940:

Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România.

Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucît tratatele de la Londra nu fuseseră denunțate), spunea că aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.
1945:

Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administrației publice, promulgat de rege în aceeași zi.

1964:

România și Argentina ridică legațiile la nivel de ambasadă.

1972:

S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU)

1973:

Războiul din Vietnam: ultimii soldați americani părăsesc sudul Vietnamului.

1974:

Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.

1998:

La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este de cel mai lung pod din Europa.

2004:

Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO.

2004:

Irlanda devine prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice.

2005:

Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.

2005:

Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.


Celebrări 29 martie

Virgil Carianopol1908:

A fost născut Virgil Carianopol.

Eugene Joseph McCarthy1916:

A fost născut Eugene Joseph McCarthy.

Alexander Chalmers1759:

A fost născut Alexander Chalmers.

1944:

A fost născut Gheorghe Bacalbasa.

1941:

A fost născut Constanta Buzea.

1933:

A fost născut Gabriela Cretia.

Amelia Edith Huddleston Barr1831:

A fost născut Amelia Edith Huddleston Barr.

1902:

A fost născut Marcel Aymé.

Yvan Goll1891:

A fost născut Yvan Goll.


Comemorări 29 martie

Emanuel Swedenborg1772:

A murit Emanuel Swedenborg.

John Burroughs1921:

A murit John Burroughs.

Robert Falcon Scott1912:

A murit Robert Falcon Scott.