Mărțișorul este o sărbătoare tradiționala românească foarte veche, care datează de peste 8000 ani și care celebrează începutul primăverii pe 1 Martie.
Este sărbătoarea primăverii, a prospețimii, a bucuriei și a victoriei binelui împotriva răului.
În vremurile de demult, Mărțișorul era reprezentat de un șnur făcut din doua fire: unul roșu și unul alb, împletite asemeni lanțului ADN. Roșu simbolizează Iubirea și Albul simbolizează Divinitatea.
Unii cercetători consideră că această sărbătoare marchează reîntoarcerea la viață după Potopul biblic.
În această zi, bărbații dăruiesc femeilor mici obiecte decorative - mărțișoarele, legate cu un șnur alb-roșu, șnur care simbolizează noroc, bunăstare, iubire, puritate. Aceste mici obiecte pot avea forme de animale, flori sau inimioare.
Sărbătoarea este asociată de cele mai multe ori cu cea mai sugestivă floare a primăverii - ghiocelul.
La început, mărțișorul era oferit atât bărbaților cât și femeilor, existând superstiția că persoana care va purta șnurul va fi puternică și sănătoasa în anul care va veni.
Sărbătoarea simbolizează în același timp și începutul muncilor agricole.
În unele părți din Moldova și Bucovina, există obiceiul de a purta în jurul gâtului o moneda de aur sau argint, legată cu un șnur alb-roșu.
După ce moneda era purtată 12 zile, cu acea moneda se cumpăra brânză dulce pentru ca fata celui care a purtat moneda să rămână frumoasă și alba tot anul.
Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Martenita, Macedonia, Albania. Tradiții și superstiții Româneşti
Să crezi întotdeauna că poți și problema e rezolvată pe jumătate.
Tradiții și superstiții