Noaptea Sfântului Andrei

Noaptea Sf. Andrei

Pe dată de 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sf. Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

Noaptea din ajunul Sfântului Andrei este cunoscută că și noaptea știrigoilor, atunci când spiritele morților ies din morminte. Strigoii reprezintă un pericol pentru cei în viață, deoarece îi pot omorî pe cei apropiați lor, sunt aducători de boli și suferințe. Strigoii călătoresc pe pământ și pe ape, scot sunete îngrozitoare, pentru a se deplasa se folosesc de cozi de matură și melițe. Ei bântuie Pământul până la venirea zorilor, până la primul cântat al cocoșilor.

Pentru a se proteja de pericole, țăranul român ungea cu usturoi pisat pragurile ușilor și ferestrelor, cotețele, casă, grajdul, pentru a fi protejată gospodăria.
În această noapte există obiceiul - păzitul usturoiului, fetele și flăcăii din sat petrec întreagă noapte, păzind astfel usturoiul.

Noaptea Sf. Andrei este și noaptea când fetele nemăritate pot află cine va fi viitorul lor soț, acestea și vor petrece noaptea în față unei oglinzi în apropierea căreia s-au aprins două lumânări și vor stă treze până când vor vedea chipul ursitului în oglindă, după care se vor culcă, în speranța că-și vor visa sortitul, nu înainte de a pune busuioc sub pernă.

Tot în această noapte, pentru a se va vedea dacă anul cel nou va fi rodnic, se aduc crenguțe de vișin în casă care vor înflori până la Crăciun sau se seamănă semințe de grâu în recipiente mici, care vor încolți până la Crăciun, semn de abundență și prosperitate în noul an.

Tradiții și superstiții Româneşti


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  



Tradiții și superstiții similare